Kompot z agrestu, wiśni i czarnych porzeczek

kompot z agrestu i wiśni1

Moja propozycja na upały… oraz ewentualne wieczory upalnych dni i nie tylko… Wyjątkowo orzeźwiający kompot. Robiliśmy go kilka razy (tym razem ugotowany przez mojego Męża, gdyż ja leżę unieruchomiona) i zawsze zdawał egzamin. Jest delikatnie kwaśny ale właśnie dlatego wg mnie warto go polecić na gorące dni. Świetnie sprawdza się również w drinkach i niebawem na blogu pojawi się alkoholowa kompozycja z jego udziałem. Póki co przepis na sam kompot, który sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub po prostu w ciągu dnia dla orzeźwienia. Polecam :)

kompot z agrestu i wiśni3Składniki:

  • 0,5kg agrestu
  • 0,5kg wiśni
  • 0,5kg czarnych porzeczek
  • 3l wody
  • 3-4 łyżki miodu (lub cukru)

Dodatki: woda gazowana lub wino musujące, kostki lodu i listki mięty

Przygotowanie:

  • Wodę wlać do dużego garnka, wsypać umyte owoce i zagotować pod przykryciem.
  • Gdy woda się zagotuje, gotować jeszcze na bardzo wolnym ogniu bez pokrywki przez 10-15 minut.
  • Następnie dodać miód lub cukier i gotować po przykryciem jeszcze chwilę (kilka minut).
  • Skosztować – w razie potrzeby dosłodzić ( kompot powinien być delikatnie kwaśny).
  • Studzić pod przykryciem by woda nie odparowała.
  • Gdy wystygnie przelać do butelek i chłodzić.
  • Podawać w proporcji 5:1 z wodą gazowaną (5 porcji kompotu, 1 porcja wody gazowanej) (lub 4:1) lub winem musującym i z kostkami lodu i listkami mięty.

Smacznego :)kompot z agrestu i wiśni7

Komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *