Pierogi z bobem i boczkiem

Pierogi z bobem i boczkiem

Wjazd do dziadków na wieś zaowocował nie tylko pięknymi wspomnieniami i chwilami spędzonymi z najbliższymi ale również naręczem świeżych warzyw i owoców. Ciocia Kasia, ma „rękę” i wszystko co zielone rodzi u niej bez pamięci. Poczęstowała nas pachnącymi brzoskwiniami i jeżynami, a na odchodne podarowała worek – dosłownie :) – świeżego bobu. Taki podarek sprawił mi wielką przyjemność :). Już w drodze do domu myślałam jak wykorzystam smaczne strąki, a pierwsze do głowy przyszły mi pierogi. Tak dawno ich nie lepiłam… Trochę z nimi pracy ale czy jest ktoś kto nie lubi pierogów?… Ja nie znam. Te z bobem moim zdaniem są wyjątkowo smaczne. Dodatek boczku i ricotty fajnie komponuje się i wzbogaca smak bobu w farszu. Rodzina zajadała się i mlaskała aż miło było patrzeć. Kto nie próbował, ma okazję przygotować podobne pierogi bo bób w pełni sezonu. Polecam :).

2nawsi11cPierogi z bobem i boczkiem4 Pierogi z bobem i boczkiem2a

Składniki na ok. 50 pierogów:

Ciasto:

  • Ok. 350g mąki
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 1kg bobu
  • 1 duża cebula
  • 250g sera ricotta
  • 80 – 100 g boczku wędzonego
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: listki mięty, roztopione masło lub skwarki z boczku

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Mąkę przesiać z solą i wlewać do niej powoli wodę wymieszaną z oliwą – mieszając. Gdy składniki się już połączą zagnieść ciasto na stolnicy do momentu gdy będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 – 30 minut by odpoczęło.

Farsz:

  • Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości – ja gotowałam ok. 25 minut.
  • Przelać zimną wodą (by nie stracił koloru), obrać z łupinek i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, praską lub rozdrobnić malakserem.
  • Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek wrzucić na suchą patelnię, smażyć ok. 2 minut aż wytopi się trochę tłuszczu. Wrzucić cebulę i ewentualnie dodać odrobinę masła. Smażyć do czasu aż cebula pięknie się zeszkli i zmięknie, a boczek delikatnie zarumieni.
  • Przenieść cebulę z boczkiem do miski z bobem, dodać ser ricotta i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać „skórki” szklanką. Na każdą „skórkę” kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu i sklejać brzegi. Gotowe pierogi przykryć ściereczką by nie obeschły.
  • Zagotować duży garnek wody z łyżeczką soli, pierogi wrzucać na gotującą się wodę (po ok. 15 – 20 sztuk jednocześnie) i gotować do czasu gdy wypłyną (od czasu do czasu zamieszać).
  • Następnie przenosić do durszlaka, a gdy ociekną z wody przekładać na talerze, polewać masłem, posypywać listkami mięty i skraweczkami zrobionymi z boczku (bardzo pasują).

Smacznego :)Pierogi z bobem i boczkiem1

brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *