Dziś proponuję błyskawiczny chłodnik z ogórka i awokado, doprawiony sokiem z cytryny, tabasco, z odrobiną jogurtu naturalnego i oliwy. Moim zdaniem pyszny ale być może nie jestem obiektywna – przepadam za awokado :). Do jego przygotowania nie potrzeba bulionu, nie trzeba nic gotować – wystarczy oliwa i cytryna, czyli idealne towarzystwo dla awokado, razem zawsze dobrze smakują. Chłodnik jest gęsty, sycący i bardzo zdrowy – nie tracimy witamin podczas obróbki cieplnej. Idealnym dodatkiem do zupy jest sałatka z pomidorów, awokado i bazylii skropiona oliwą, posypana pieprzem i solą. Dobrze będą komponowały się również ugotowane krewetki lub kostki arbuza z fetą i bazylią. Przepadam za tak prostymi daniami – po prostu minimum pracy i składników ale maksimum smaku. Domownicy po jedzeniu złożyli zamówienie na następną :). Polecam – idealna na upały!

Składniki na 4 porcje:
- 2 dojrzałe, miękkie awokado
- 500g ogórków (ok. 5 – 6 sztuk)
- Sok z połowy cytryny (lub nieco więcej)
- 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
- 50ml dobrej jakości oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Pół łyżeczki tabasco (opcjonalnie)
Do podania: bagietka lub grzanki i sałatka z pomidorków, awokado i bazylii
Przygotowanie:
- Ogórki obrać, pokroić na mniejsze części i przenieść do misy blendera.
- Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę a miąższ przenieść do misy blendera – jedną ćwiartkę zostawić do sałatki.
- Do ogórków i awokado dodać jogurt, sok z cytryny, oliwę, pieprz, sól i sos tabasco i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
- Schłodzić i podawać z sałatką z pomidorów, pozostałego awokado, posiekanych listków bazylii i oliwy.
- Jeśli chcemy podawać od razu wówczas do chłodnika należy dodać nieco pokruszonego lodu i zmiksować – ewentualnie doprawić.
wrzesień 12, 2013
Dziękuję za wspaniały przepis.Cecylia