Kolejny przepis na łososia. Podobnie marynowaną rybę polecałam już w tym przepisie, dziś odsłona z innymi dodatkami, które z łososiem tworzyły harmonijną całość. Sos z pieczonej papryki i placuszki warzywne to zdrowy i wyjątkowo smaczny dodatek do mięs czy ryb. Warto zastępować ciężkie śmietanowe lub serowe sosy tymi warzywnymi, a ten z pieczonej papryki jest wspaniały – zasmakował mi do tego stopnia że wykorzystałam go nawet do przygotowania makaronu ( przepis niebawem na blogu). Placuszki warzywne doskonałe będą również jako samodzielna przekąska podana z sosem pomidorowym i jogurtem naturalnym. Urozmaicajmy swoją dietę różnymi warzywami – tyle można z nich przygotować, szczególnie latem gdy wszystko jest świeże. Dbajmy o siebie, niech ten przepis zachęci Was do eksperymentowania z sezonowymi warzywami. Polecam – to jedna ze smaczniejszych odsłon łososia jaka gościła na moim stole :).
Składniki dla 4 osób:
- Filety łososia (ok. 700 – 800 g)
- 2 pomarańcze – sok i starta skórka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Pieprz i sól
Sos z pieczonej papryki:
- 2 papryki
- 1 pomidor malinowy
- Pół cebuli
- Pieprz i sól do smaku
- Oliwa do skropienia
Placuszki warzywne:
- cukinia
- 1 duża marchewka
- Połowa jasnej części pora
- Pół cebuli
- – 4 łyżki natki pietruszki
- Garść pestek słonecznika
- łyżki tartego twardego sera
- 2 jajka
- 1 – 2 łyżki mąki
- Pieprz i sól do smaku
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Łosoś: filet ryby dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na paski o wadze ok. 150 – 200g.
- Przygotować marynatę: Pomarańcze dokładnie umyć, do miseczki zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wlać łyżkę oliwy, dodać łyżeczkę papryki słodkiej, odrobinę pieprzu i soli, wymieszać i ułożyć w niej pokrojony filet łososia (skórą do góry). Marynować przynajmniej 1 godzinę ale najlepiej zostawić na całą noc.
- Sos z pieczonej papryki: W czasie marynowania ryby przygotować sos i placki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i wyciąć trzon. Cebulę podzielić na 3 części. Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać pieprzem solą, polać oliwą i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut z jednej strony, a następnie paprykę i cebulę przewrócić i piec ok. 10 minut z drugiej strony. Gdy warzywa nieco przestygną zdjąć skórę z pomidora i papryki. Umieścić w misie blendera i zmiksować na gładki, intensywnie pomarańczowy krem. Doprawić pieprzem, solą oraz oliwą do smaku.
- Placuszki warzywne: Marchewkę obrać, cukinię dokładnie umyć i oba warzywa zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę, pora i natkę pietruszki bardzo drobno posiekać i wymieszać ze startą marchewką i cukinią. Dodać starty ser, uprażone pestki słonecznika, wbić jaja oraz wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Na patelni rozgrzać oliwę (lub inny ulubiony olej), wykładać po łyżce przygotowanej masy i smażyć placuszki ok. 2 – 3 minuty z każdej strony. (jeśli nie będą zwarte i będą się ciężko przewracać dodać mąki).
- Rozgrzać patelnię grillową (lub grilla) i wyłożyć na gorący ruszt zamarynowane filety łososia skórą do dołu. Grillować przez 4 minuty po czym przewrócić na drugą stronę i grillować 2 – 3 minuty. W tym czasie zdjąć skórę. Po upływie 2 – 3 minut znowu ostrożnie przewrócić i grillować jeszcze 1 minutę.
- Na talerze wykładać placuszki, polać je sosem z pieczonej papryki a na wierzchu ułożyć filety ryby. Udekorować natką pietruszki i ewentualnie pestkami słonecznika. Podawać z cząstką cytryny do skropienia.
grudzień 31, 2013
właśnie przygotowuję na kolację sylwestrową. Wygląda obłędnie!
styczeń 1, 2014
Mam nadzieję, że łosoś zasmakował gościom oraz godnie pożegnał 2013 i dał nadzieję, na nowe pyszne kolacje w 2014. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)!