Calzone z kurkami, szpinakiem i boczkiem

Calzone z kurkami, boczkiem i szpinakiem

Calzone to pierogi z ciasta „pizzowego”. Wszyscy amatorzy „włoskiego placka” pokochają również calzone :)! Pierogi można nafaszerować w ulubiony sposób, podobnie jak dodatki do pizzy – komponujemy według upodobań. Nam wyjątkowo posmakowały te z kurkami, boczkiem i szpinakiem. Smaki wewnątrz pierogów pięknie się połączyły i zapewniły radość naszym kubkom smakowym :D. Zamiast kurek można użyć pieczarek – chociaż danie trochę straci na smaku. Zdecydowałam się również zastąpić część mąki chlebowej pełnoziarnistą – ciasto było zdrowsze, nie tracąc na wyrośnięciu. Przygotowanie jednego ciasta pozwoli na upieczenie 2 pizz o średnicy ok. 30cm i starczy jeszcze na pyszne pieczone pierogi. Mój mąż stwierdził, że tak nadziane calzone to zdecydowanie jego nr jeden :). Polecam

Calzone z kurkami, boczkiem i szpinakiem3 Calzone z kurkami, boczkiem i szpinakiem5Składniki na 4 średniej wielkości pierogi:

  • 1/3 ciasta z tego przepisu (jedynie zmieniamy skład mąki: 250g mąki pełnoziarnistej, 100g mąki chlebowej i 100g krupczatki – pozostałe składniki jak tu)
  • duża garść kurek
  • 3 garści młodego szpinaku
  • 3 plasterki boczku parzonego (długie plasterki)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 łyżki ricotty
  • 1 jajo
  • Łyżka tartego twardego sera
  • Tymianek (najlepiej listki świeżego) lub natka pietruszki
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: jogurt naturalny, oliwa, płatki chili i pieprz Cayenne

Przygotowanie:

  • Ciasto przygotować jak w tym przepisie. Zmieniłam jedynie skład mąki by calzone były zdrowsze. Odważyć 250g mąki pełnoziarnistej, 100g mąki chlebowej i 100g mąki krupczatki.
  • Nagrzać piekarnik do 220 – 230 stopni. Jeśli ciasto było w lodówce, wyciągnąć je by trochę się ogrzało.
  • Kurki oczyścić, duże pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i osuszyć (jeśli liście są duże posiekać). Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać wybrany tłuszcz (masło lub oliwę), gdy będzie gorący wrzucić cebulę i boczek i smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Po chwili wrzucić kurki – smażyć ok. 1 – 2 minut, po czym dodać szpinak i ogrzewać tylko do czasu gdy szpinak zwiędnie. Wsypać odrobinę soli, pieprzu i dokładnie zamieszać.
  • W miseczce widelcem rozdrobnić ser, dodać do niego roztrzepane jajko, starty twardy ser i zamieszać do połączenia składników. Do miski z serem przełożyć zawartość patelni, dodać tymianek i ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
  • Ciasto podzielić na cztery kulki i każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 – 20 cm. Na środku każdego ułożyć czubatą łyżkę farszu i zlepić brzegi pierogów.
  • Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec nagrzanym piekarniku na środkowej półce przez ok. 15 – 20 minut. W czasie pieczenia kontrolować wypieczenie pierogów (jeśli będą mocno zarumienione dobrze przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Lub papieru.
  • Podawać ciepłe (chociaż zimne też są smaczne) w towarzystwie jogurtu naturalnego, oliwy i pieprzu Cayenne i płatków chili.

Smacznego :)
Calzone z kurkami, boczkiem i szpinakiem1

4 Komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *