Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na letnią sałatkę z czarnych jagód, bazylii i sera. Jako mała dziewczynka zajadałam się jagodami z cukrem i białym serem…i do tej pory mam słabość do tego typu prostych zestawów. Dzisiejszy przepis jest wariacją na temat znanego z dzieciństwa połączenia. Cukier zastępuje słodki dressing na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu bądź syropu klonowego. Sałatka zyskała na smaku przez dodatek sporej ilości świeżych liści bazylii, które wspaniale komponują się z jagodami oraz awokado, które dodaje sałatce sytości. Proponuję dwa sposoby podania, jeden z mozzarellą (ulubiony mojego męża), a drugi z ricottą (ten ja wybrałam). Nie potrafiliśmy rozsądzić, który ser z jagodami komponuje się lepiej… Musicie to sprawdzić na własnym podniebieniu i wybrać swój ulubiony. Sałatka w obu wersjach jest lekka, idealna na upały i wspaniale gra z kieliszkiem białego wina z lodem jako propozycja na upalne letnie wieczory. Polecam
Składniki na dwie porcje (jedna sałatka z mozzarellą, druga z ricottą):
- 10 łyżek czarnych jagód ( po 5 łyżek na każdą sałatkę)
- 2 garści rukoli ( po jednej na każdą sałatkę)
- 2 duże garści bazylii (po jednej na każdą sałatkę)
- Pół awokado ( ćwiartka na każdą sałatkę)
- 60g mozzarelli ( połowa kulki w opakowaniu)
- 60 – 80g ricotty (wedle upodobania)
- Świeżo mielony czarny pieprz
Dressing (składniki na dwie porcje):
- 3 łyżki oliwy
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 4 listki bazylii
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 3,5 – 4 łyżki płynnego miodu (lub syropu klonowego, syropu z agawy, syropu cukrowego)
- Skórka starta z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Bazylię, rukolę i jagody umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
- W talerzach ułożyć ukolę i bazylię (po równo w obydwu), wkroić awokado do obu talerzy oraz wyłożyć ser – do jednego talerza mozzarellę, do drugiego ricottę (lub jeśli wolimy skorzystać z jednego rodzaju sera, tylko trzeba podwoić jego ilość na dwie sałatki).
- Następnie na każdy talerz wyłożyć po 5 łyżek jagód i polać dressingiem.
Przygotowanie dressingu:
- Oliwę, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, liście bazylii i ewentualnie wiórki kokosowe zmiksować w pojemniku blendera i wylać na przygotowaną sałatkę.
- Całość posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, startą skórką z cytryny… gotowe!
sierpień 3, 2014
Bardzo elegancko, powiedziałabym nawet, że wykwintna
Podoba mi się ogromnie 
sierpień 3, 2014
:)… a dziękuję
sierpień 4, 2014
nie dość, że pięknie wygląda, to samo zdrowie i do tego bomba smaków.. super!
sierpień 25, 2014
Dziękuję za udział w akcji

Przepis bardzo przypadł mi do gustu – połączenia w moim stylu
sierpień 25, 2014
Bardzo się cieszę, że sałatka spełnia oczekiwania
. Jagody z bazylią i serem to również jedno z moich ulubionych połączeń. Pozdrawiam