Sałatka z czarnymi jagodami, bazylią i serem

sałatka z czarnymi jagodami i bazylią7a

Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na letnią sałatkę z czarnych jagód, bazylii i sera. Jako mała dziewczynka zajadałam się jagodami z cukrem i białym serem…i do tej pory mam słabość do tego typu prostych zestawów. Dzisiejszy przepis jest wariacją na temat znanego z dzieciństwa połączenia. Cukier zastępuje słodki dressing na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu bądź syropu klonowego. Sałatka zyskała na smaku przez dodatek sporej ilości świeżych liści bazylii, które wspaniale komponują się z jagodami oraz awokado, które dodaje sałatce sytości. Proponuję dwa sposoby podania, jeden z mozzarellą (ulubiony mojego męża), a drugi z ricottą (ten ja wybrałam). Nie potrafiliśmy rozsądzić, który ser z jagodami komponuje się lepiej… Musicie to sprawdzić na własnym podniebieniu i wybrać swój ulubiony. Sałatka w obu wersjach jest lekka, idealna na upały i wspaniale gra z kieliszkiem białego wina z lodem jako propozycja na upalne letnie wieczory. Polecam :)

sałatka z czarnymi jagodami i bazylią2aSkładniki na dwie porcje (jedna sałatka z mozzarellą, druga z ricottą):

  • 10 łyżek czarnych jagód ( po 5 łyżek na każdą sałatkę)
  • 2 garści rukoli ( po jednej na każdą sałatkę)
  • 2 duże garści bazylii (po jednej na każdą sałatkę)
  • Pół awokado ( ćwiartka na każdą sałatkę)
  • 60g mozzarelli ( połowa kulki w opakowaniu)
  • 60 – 80g ricotty (wedle upodobania)
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Dressing (składniki na dwie porcje):

  • 3 łyżki oliwy
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 4 listki bazylii
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 3,5 – 4 łyżki płynnego miodu (lub syropu klonowego, syropu z agawy, syropu cukrowego)
  • Skórka starta z jednej cytryny

Przygotowanie:

  • Bazylię, rukolę i jagody umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
  • W talerzach ułożyć ukolę i bazylię (po równo w obydwu), wkroić awokado do obu talerzy oraz wyłożyć ser – do jednego talerza mozzarellę, do drugiego ricottę (lub jeśli wolimy skorzystać z jednego rodzaju sera, tylko trzeba podwoić jego ilość na dwie sałatki).
  • Następnie na każdy talerz wyłożyć po 5 łyżek jagód i polać dressingiem.

Przygotowanie dressingu:

  • Oliwę, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, liście bazylii i ewentualnie wiórki kokosowe zmiksować w pojemniku blendera i wylać na przygotowaną sałatkę.
  • Całość posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, startą skórką z cytryny… gotowe!

Smacznego :)sałatka z czarnymi jagodami i bazylią9a sałatka z czarnymi jagodami i bazylią3a

Sałatka zamiast kanapki! Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 Komentarzy
  • gin
    sierpień 3, 2014

    Bardzo elegancko, powiedziałabym nawet, że wykwintna :) Podoba mi się ogromnie :)

    • aga
      sierpień 3, 2014

      :)… a dziękuję

  • kocie-smaki
    sierpień 4, 2014

    nie dość, że pięknie wygląda, to samo zdrowie i do tego bomba smaków.. super!

  • Stolik w kropki
    sierpień 25, 2014

    Dziękuję za udział w akcji :)
    Przepis bardzo przypadł mi do gustu – połączenia w moim stylu :)

    • aga
      sierpień 25, 2014

      Bardzo się cieszę, że sałatka spełnia oczekiwania :) . Jagody z bazylią i serem to również jedno z moich ulubionych połączeń. Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *