Składniki dla 2 osób:
- 2 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- 1 batat
- główka czosnku przecięta na pół
- dwie garście rukoli
- 5 liści sałaty rzymskiej
- 7 liści czerwonej cykorii
- 10 g pistacji
- 70 g sera korycińskiego (lub mniej) ale świetnie sprawdzi się również fata czy ser kozi
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny i skórka otarta z cytryny
- listki świeżego tymianku z kilku gałązek lub płaska łyżeczka tymianku suszonego
- pieprz i sól świeżo mielone
Przygotowanie:
- Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki (np. ćwiartki, które na długości podzielić jeszcze na pół).
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni, warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, składniki dressingu wymieszać, 1/3 objętości posmarować warzywa przygotowane do pieczenia. W naczyniu ułożyć przeciętą główkę czosnku, dwie lub trzy gałązki tymianku, oprószyć pieprzem i solą, skropić cytryną i piec przez ok 30-40 minut (do czasu aż warzywa zmiękną i przybiorą piękny, złoty kolor).
- Rukolę, cykorię i porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską umyć i osuszyć. Ułożyć w talerzach, posypać pistacjami i rozgniecionym w palcach serem. Wyłożyć jeszcze ciepłe pieczone warzywa, wycisnąć upieczony czosnek z łupinek, całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem, dodatkowo oliwą, ewentualnie doprawić świeżo mielonym pieprzem i jeść
Smacznego
Zostaw odpowiedź