Zimowa sałatka z pieczonych warzyw na powitanie wiosny

sałatka z pieczonymi warzywami 7

 

 

 

 

 

 

 

Składniki dla 2 osób:

  • 2 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • 1 batat
  • główka czosnku przecięta na pół
  • dwie garście rukoli
  • 5 liści sałaty rzymskiej
  • 7 liści czerwonej cykorii
  • 10 g pistacji
  • 70 g sera korycińskiego (lub mniej) ale świetnie sprawdzi się również fata czy ser kozi

sałatka z pieczonymi warzywami 3sałatka z pieczonymi warzywami 2

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny i skórka otarta z cytryny
  • listki świeżego tymianku z kilku gałązek lub płaska łyżeczka tymianku suszonego
  • pieprz i sól świeżo mielone

Przygotowanie:

  • Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki (np. ćwiartki, które na długości podzielić jeszcze na pół).
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni, warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, składniki dressingu wymieszać, 1/3 objętości posmarować warzywa przygotowane do pieczenia. W naczyniu ułożyć przeciętą główkę czosnku, dwie lub trzy gałązki tymianku, oprószyć pieprzem i solą, skropić cytryną i piec przez ok 30-40 minut (do czasu aż warzywa zmiękną i przybiorą piękny, złoty kolor).
  • Rukolę, cykorię i porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską umyć i osuszyć. Ułożyć w talerzach, posypać pistacjami i rozgniecionym w palcach serem. Wyłożyć jeszcze ciepłe pieczone warzywa, wycisnąć upieczony czosnek z łupinek, całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem, dodatkowo oliwą, ewentualnie doprawić świeżo mielonym pieprzem i jeść :)

Smacznego

sałatka z pieczonymi warzywami 4

brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *