Mango lassi czyli koktajl z mango i jogurtu naturalnego obowiązkowo w towarzystwie lodu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dojrzałe i słodkie mango. Kupując owoc zwróćmy uwagę by był miękki i czerwony. Twarde mango, można trzymać na parapecie w sąsiedztwie bananów (które przyspieszają dojrzewanie) do czasu aż zmięknie. Warto również dodać kardamon, który wspaniale orzeźwia i podkręca smak koktajlu. Uwaga – mango lassi uzależnia! Od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego zestawu, przepadłam… Koktajl znika w mgnieniu oka i zawsze okazuje się, że mogłoby być go więcej. Pyszny, kremowy, sycący, zdrowy – ja nie potrafię sobie go odmówić. Polecam
Składniki dla 2 osób:
- jedno dojrzałe mango (delikatnie miękkie i słodkie)
- 125g jogurtu naturalnego
- opcjonalnie 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (ja nie dodawałam)
- kilka kostek lodu
- mielony kardamon do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieścić pokrojony miąższ mango, jogurt naturalny, kardamon, i miód lub syrop klonowy. Miksować na najwyższych obrotach przez kilka minut aż powstanie gładki mus. Następnie dodać pokruszony lód i ponownie zmiksować. Koktajl należy podawać natychmiast rozlewając do szklanek.
Zostaw odpowiedź