Botwinka po raz trzeci :). Tym razem bardzo uniwersalnie, w postaci pesto, które będzie pasowało zarówno do chleba, sałatek czy makaronów. Poza przepisem na pesto, chcę podzielić się również sposobem jego wykorzystania – tu pomysł na makaron z pieczonymi rzodkiewkami… tak, wszystko się zgadza – pieczonymi rzodkiewkami ;). Tak przygotowane smakują zupełnie inaczej, są lekko słodkie ale również odrobinę ostre, moim zdaniem bardzo pasowały do buraczków i pesto z botwiny. Te rzodkiewki, to moje ostatnie odkrycie. Nie są tak chrupiące jak świeże, ale po upieczeniu zyskują na smaku. Polecam
Składniki na pesto:
- 150g liści botwinki (2 szklanki ciasno upchane liśćmi)
- 100g liści szpinaku (jedna szklanka ciasno upchana liśćmi)
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 3 łyżki startego twardego sera (u mnie grana padano)
- Sok i skórka otarta z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- Pieprz i sól do smaku
Składniki na pastę – dla 2 osób:
- 150g makaronu (u mnie pełnoziarniste tagliatelle ale można użyć swojego ulubionego)
- 2 garście rukoli – można pominąć
- 2 łyżki startego sera
- 7 rzodkiewek
- Młode buraczki z botwiny ( u mnie było 6 ale może być więcej)
- 3 łyżki Pesto z botwinki
- Tymianek
- Oliwa do skropienia warzyw i makaronu
- Świeżo mielony pieprz i sól
Przygotowanie:
Pesto:
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, czosnek posiekać, posiekać również umyte i osuszone liście botwiny i szpinaku.
- Posiekane liście i czosnek, uprażone ziarna słonecznika oraz oliwę, ser, skórkę startą z cytryny i sok z niej wyciśnięty przenieść do misy blendera, malaksera lub najlepiej do moździerza i utrzeć na jednolitą masę, w której powinny znajdować się bardzo drobne kawałki poszczególnych składników (wg mnie takie Pesto jest smaczniejsze od tego zmiksowanego na papę). Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Przełożyć do słoika lub innego pojemnika i trzymać w lodówce. Świetnie nadaje się jako dodatek do chleba, baza do sałatek czy past, poniżej pomysł na makaron.
Pasta z pesto z botwinki z pieczonymi rzodkiewkami i młodymi buraczkami:
- Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni.
- Rzodkiewki i buraczki umyć i odciąć końcówki. Jeśli buraczki są większe, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki, by wszystkie warzywa upiekły się w jednakowym czasie.
- Gotowe buraki i rzodkiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać tymiankiem, solą i pieprzem i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45-55 minut (do czasu aż zmiękną – kontrolować widelcem)
- Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy wedle instrukcji na opakowaniu – zachować 2 łyżki z gotowania makaronu.
- Przecedzony, ugotowany makaron przełożyć do miski, dodać odłożoną wodę z jego gotowania, pesto, starty ser, ukolę jeśli używamy i dokładnie zamieszać – spróbować i ewentualnie doprawić.
- Makaron wyłożyć na przygotowane talerze, polać oliwą, posypać świeżo tartym pieprzem, odrobiną sera, ułożyć pokrojone na połówki upieczone warzywa i jeść póki ciepłe :).
Smacznego!
czerwiec 23, 2014
bardzo fajny przepis i zdjęcia. szukałam inspiracji na liście botwinkowe i tu trafiłam. był plan na pesto, na liście duszone jak szpinak, na tartę botwinkową, ale Twoja propozycja mnie urzekła. mam rzodkiewki, mam buraczki i bardzo dużo liści. jutro będzie fajny obiad!
pozdrawiam
czerwiec 24, 2014
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, ze przepis przypadł do gustu. Mam nadzieję, że spełni oczekiwania kubków smakowych :). Pozdrawiam