Wyczekane, wytęsknione, zielone, zdrowe i przepyszne szparagi! Wreszcie pojawiły się w sklepach, na straganach i co najlepsze… na działce :). Wiem, wiem… zbiory trwają już jakiś czas ale ja dopiero znalazłam czas by podzielić się pierwszym daniem jakie robiłam ze szparagów w tym roku. Zrobiona, uwieczniona po czym zjedzona do ostatniego okruszka czekała na swój czas – a to o pizzy mowa :D. Wracając do działki… Uwielbiam własnoręcznie uprawiane warzywa i owoce, nie tylko dlatego że są darmowe ;), ale przede wszystkim dlatego, że wiem jak rosły, że są wolne od środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych, że to źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Mogę je zachwalać bez końca. Pierwsze zbiory zaowocowały szparagami w ilości 8 sztuk… Nie jest to liczba, która jest wystarczająca do przygotowania kremu szparagowego, który od miesięcy chodzi mi po głowie, ale na pizzy prezentowały się wyjątkowo smakowicie. Na rozwałkowanym cieście wylądowały również boczek i jajko, które są świetnym sąsiedztwem dla szparagów. Jajko – szparagi – boczek – to tercet, który jest wyjątkowo dobrany – również na pizzy. Polecam!
Składniki na pizze o średnicy ok. 30cm:
- Szparagi (u mnie 8 łodyg)
- 4 plastry boczku parzonego lub surowego (może być też wędzony)
- 1 jajo
- Pół cebuli posiekanej w piórka
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka mozzarelli (125g)
- 3 łyżki startego twardego sera (u mnie grana padano)
- 2 łyżki serka śmietankowego na spód (np. Philadelphia, Twój Smak, Almette lub inny ulubiony)
- Listki bazylii
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Oliwa do skropienia
- Ciasto z tego przepisu: kliknij – http://mojprzepisnazycie.pl/przystawki/domowa-pizza-na-cienkim-ciescie-z-szynka-boczkiem-i-oliwkami/
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto jak w tym przepisie: kliknij – http://mojprzepisnazycie.pl/przystawki/domowa-pizza-na-cienkim-ciescie-z-szynka-boczkiem-i-oliwkami/ – jest niezawodny :).
- Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (ok. 260 stopni – 250 i można jeszcze przekręcić)
- Oderwać 1/3 ciasta na cienką pizzę lub 1/2 jeśli ma być grubsza. Rozwałkować i odstawić na chwilę by ciasto odpoczęło. Jeśli korzystamy z kamienia do pieczenia należy nagrzać go razem z piekarnikiem (potrwa to ok. 20-30 minut)
- W tym czasie przygotować boczek, szparagi i cebulę. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i odłamać twarde, jasne końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Rozgrzać patelnię grillową i grillować warzywa do miękkości (zależy jak grube są łodygi szparagów). Następnie zgrillowane pokroić na mniejsze kawałki.
- Boczek grillować na złoty kolor i osączyć na papierowym ręczniku, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w cieniutkie plasterki.
- Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek śmietankowy, posypać połową sera twardego, wyłożyć porwaną na kawałki mozzarellę, posiekane szparagi, cebulę, czosnek i boczek. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem Posypać bazylią i piec w rozgrzanym piekarniku na kamieniu bądź na blaszce wyłożonej papierem przez 8 minut. W połowie czasu pieczenia wlać rozbite jajko na pizzę (chcemy by żółtko było płynne, a nie ścięte).
- Gotową pizzę natychmiast zdjąć z blaszki (lub kamienia) pokroić na kawałki, posypać listkami bazylii, resztą startego sera, polać oliwą i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego
Zostaw odpowiedź