Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa krem z pieczonej papryki 1

Moje tegoroczne uzależnienie… Pieczona papryka, tym razem w postaci zupy krem. Kto nie próbował niech żałuje bo zupa z pieczonych warzyw smakuje obłędnie. Jest prosta w przygotowaniu – najpierw piecze się wszystko w jednym naczyniu żaroodpornym, miksuje, doprawia i już można jeść – bez gotowania! Jest wyjątkowo aromatyczna, lekka i bardzo zdrowa. Do kremu bardzo pasuje feta, szczypiorek i natka pietruszki. Jak już pisałam, uzależniłam się :).

Zupa krem z pieczonej papryki 2Składniki:

  • 6 – 7 czerwonych papryk
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 5 pomidorów malinowych
  • 2 małe cebule (mogą być czerwone)
  • Główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz , sól i cukier do smaku
  • Suszone oregano do posypania warzyw
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka bulionu
  • 100ml śmietany kremówki (opcjonalnie)

Do podania: ser feta, natka pietruszki (lub tymianek) i szczypiorek, grzanki lub bagietka

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Pomidory i paprykę dokładnie umyć. Wyciąć twardy trzon pomidora, paprykę podzielić na pół i pozbyć się gniazda nasiennego i nasion. Cebulę obrać i przekroić na pół. Główkę czosnku oczyścić i dokładnie umyć – nie obierać, czosnek musi zostać w łupinkach.
  • Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo w dwóch – bo jest ich dużo), posypać je pieprzem, solą i oregano, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 15 – 20 minut, następnie paprykę i cebulą obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika – zdjąć skórę z pomidora i papryki (można również ją pozostawić). Paprykę pomidory i cebule przenieść do misy blendera lub malaksera. Czosnek obrać z łupinek – będzie tak miękki że jego obieranie nie będzie problematyczne – sam będzie „wyskakiwał” z łupinek przy nacisku i dodać do pozostałych warzyw. Do pojemnika miksera przenieść również płyn który wyciekł z warzyw podczas pieczenia – nie wolno go wylewać, to sam smak! Zmiksować wszystko na gładki, aromatyczny krem.
  • Do zupy wlać gorący bulion, doprawić do smaku pieprzem ,solą i ewentualnie cukrem, sosem sojowym i śmietanką.
  • Podawać ciepłą z pokruszonym serem feta, natką pietruszki lub listkami tymianku i szczypiorkiem. Warto również skropić zupę oliwą dobrej jakości i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego :)Zupa krem z pieczonej papryki Zupa krem z pieczonej papryki 3

Warzywa psiankowate 2013
Akcja Zupa Krem

6 Komentarzy
  • codojedzenia
    sierpień 28, 2013

    Właśnie pomyślałam niedawno o zupie z pieczonej papryki na kolację ze znajomymi. Bardzo zachęcający przepis

    Pozdrawiam serdecznie!

    • aga
      sierpień 28, 2013

      Zupa mi i moim bliskim bardzo smakowała:). Teraz rozpoczynam rozważania dotyczące konfitury z pieczonej papryki i sałatki… Tyle pomysłów, tylko dzień za krótki :)…
      Pozdrawiam :)

  • mopswkuchni
    wrzesień 8, 2013

    Robisz piękne zdjęcia :) A ta zupka musiała być wyborna :)

  • syla
    czerwiec 23, 2014

    Dopiero odkrylam Twojego bloga i nie moge sie oderwac. Moje smaki.

    • aga
      czerwiec 24, 2014

      Ach urosłam ;)… Miałam małą przerwę w blogowaniu ale takie komentarze motywują i dodają skrzydeł. Dziękuję i życzę smacznego :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *