Lekka zapiekanka z bakłażanem, pomidorami, cukinią i kaszą jęczmienną

Zapiekanka z cukinią i bakłażanem - 1a

Prosta, lekka i bardzo ale, to bardzo smaczna zapiekanka warzywna z pęczakiem :). Danie powstało by wykorzystać warzywa, które spozierały na mnie z kuchennego koszyka i czekały na swoją kolej. Cukinia przyjechała z działki z myślą o paście do makaronu, a bakłażan miał być nafaszerowany ale gdy tak na nie patrzyłam, stwierdziłam, że dawno nie robiłam zapiekanki. Mieliśmy ochotę na coś lekkiego więc zamiast makaronu czy ryżu postanowiłam wykorzystać bardzo zdrową kaszę jęczmienną. Kasza wciągnęła płyn, a zapiekanka bardzo ładnie trzymała „formę” i nie sypała się przy nakładaniu. By odchudzić przepis można zredukować ilość dodanego sera (stąd podane przedziały w składnikach) lub zastąpić ser żółty tartą mozzarellą (jest mniej tłusta i ma mniej kalorii). Zapiekanka świetna na lekką kolację lub zabrana w pudełeczku do pracy jako lunch box. Cukinie, pomidory i bakłażany ciągle w sezonie więc warto korzystać i jeść je jak najczęściej :). Polecam

Zapiekanka z cukinią i bakłażanem2 - a Zapiekanka z cukinią i bakłażanem3 - aSkładniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3 – 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pomidory w puszce (400g)
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 200g kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 2 – 3 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
  • 2 – 3 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 150 – 300 ml bulionu (tylko tyle by potrawa kasza była pokryta płynem ale całość nie może być wodnista)
  • 60 – 120g mozzarelli (jak kto woli)
  • 60 – 120g tartego sera (u mnie pecorino fresco ale może być dowolny ser żółty lub mozzarella w wiórkach)
  • Pieprz i sól do smaku

Dodatkowo: kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie), oliwa i zielenina do podania (u mnie rukola, ale może być ulubiona sałata)

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i posiekać w kostkę (nie musi być drobno, nawet lepiej jak kawałki będą ciut większe). Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, wyciąć twardy trzon i pokroić w dużą kostkę – tak by nie stracić soku – najlepiej w talerzu.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Gdy cebula będzie już podsmażona wsypać kaszę jęczmienną i smażyć całość ok. 3 minut mieszając.
  • Kolejno dodać czosnek – smażyć ok. 1 minuty i wrzucić na patelnię bakłażana i cukinię. Dodać łyżkę masła (opcjonalnie) lub odrobinę oliwy i 1/3 łyżeczki soli. Smażyć mieszając ok. 3 minut..
  • Następnie dodać pokrojone pomidory, wlać pomidory w puszce wraz z zalewą (pomidory z puszki rozdrobnić nieco łyżką w garnku). Dodać sos sojowy (opcjonalnie). Całość zagotować.
  • Wlać tylko tyle bulionu by przykrył kaszę, ale całość nie powinna być zbyt płynna. Na początek najlepiej dodać pół szklanki i ewentualnie skorygować ilość. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać posiekane zioła – natkę pietruszki i bazylię i dokładnie wymieszać.
  • Zapiekankę przenieść do wysmarowanej oliwą formy, wyrównać powierzchnię. W regularnych odstępach powciskać porwaną mozzarellę, przykryć (może być również folia aluminiowa) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 40 – 45 minut (jeśli kasza nie wciągnie płynu, po tym czasie odebrać 2 -3 łyżki). Posypać startym serem, ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) i piec kolejne 20 – 25 minut bez przykrycia (gdyby ser się mocno zarumienił przykryć delikatnie folią aluminiową lub papierem do pieczenia).
  • Podawać ciepłą (chociaż zimna też jest smaczna) z zieleniną i polaną odrobiną oliwy. Zapiekanka może stanowić również dodatek do mięsa np. kurczaka. Dobrze będzie smakowała również w towarzystwie gęstego jogurtu naturalnego i listków bazylii.

Smacznego :)Zapiekanka z cukinią i bakłażanem1 - a

Warzywa psiankowate 2013

7 Komentarzy
  • mopswkuchni
    wrzesień 10, 2013

    Pychotka, na samą myśl cieknie mi ślinka. Dziękuję Ci za udział w mojej akcji psiankowatej ;)

    • aga
      wrzesień 10, 2013

      Bardzo ciekawa akcja, z przyjemnością zaangażuję się za następnym razem :). Dziękuję za komentarz o pozdrawiam :)

  • Mag ;)
    wrzesień 10, 2013

    Pęczak!!! ;) Pyszota :)

    • aga
      wrzesień 10, 2013

      Zgadzam się, pyszota :)!

  • codojedzenia
    wrzesień 11, 2013

    Gratuluję wyboru to ta zapiekanka to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam serdecznie!
    gosia

  • justa
    grudzień 13, 2013

    Przepyszna! Nawet nie sądziłam że zapiekanka z kaszą może być tak smaczna;-) Jem malo za mało kasz dlatego szuka inspirujących przepisów aby to zmienić;-)

    • aga
      grudzień 13, 2013

      Justa bardzo się cieszę, że zapiekanka smakowała i że udało mi się przekonać Cię do kaszy :D. Polecam również do wypróbowania risotto nie z ryżem ale z kaszą. Ja takie uwielbiam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *