Oto esencjonalna i lekko egzotyczna w smaku pomidorówka. Egzotyka tkwi w dodatku mleka kokosowego, które współgra z delikatną ostrością pochodzącą od papryczki chili i słodko-kwaśnym smakiem pomidorów. Na mój nos mleko kokosowe świetnie pasuje do pomidorów (dowód choćby w curry). Nam najbardziej smakowała z mozzarellą, która rozpływała się w gorącej zupie i pestkami dyni, które wprowadzały ciekawy chrupiący akcent. Z podanych proporcji ugotowałam garnek o pojemności 3,5 litra. Zupą najadła się cała rodzina, a pozostałą część zamroziłam. Jeśli mamy dostęp do świeżych i bardzo dojrzałych pomidorów, pomidory w puszce można zastąpić 0,7 – 1 kg tych gruntowych. Ja niestety nie miałam pomidorów, które „pachną” więc by wzmocnić pomidorowy smak, posiłkowałam się tymi w puszce. Wszystkim amatorom pomidorówek polecam poniższy przepis :).
Składniki (na duży garnek zupy):
- 1 kg pomidorów malinowych
- 1 puszka pomidorów w puszce (400g)
- 1 bardzo duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- ½ papryczki chili lub mniej jeśli jest bardzo ostra (opcjonalnie)
- 1 duża cebula (u mnie cukrowa)
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka liści bazylii (ciasno upakowana)
- 1 puszka mleka kokosowego (400g)
- 2 – 3 szklanki bulionu
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy (lub ulubionego oleju np. kokosowego, rzepakowego)
Do podania na dwa talerze: ok. 70g mozzarelli, garść uprażonych pestek słonecznika, listki bazylii
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w krążki. Papryczkę chili umyć, pozbawić pestek i część którą będziemy używać posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę. Gdy już będzie gorąca wrzucić cebulę i mieszając od czasu do czasu zeszklić (ok. 2 minut). Kolejno dodać czosnek i papryczkę chili i smażyć jeszcze minutę.
- Następnie wrzucić pietruszkę i marchewkę i smażyć całość mieszając ok. 3 minut.
- Zalać podsmażone warzywa gorącym bulionem i wlać puszkę pomidorów z puszki wraz z zalewą. Gdy zupa będzie się gotować (na wolnym ogniu) sparzyć pomidory. Zdjąć z nich skórkę, wyciąć twardy trzon i pokroić na duże kawałki – ważne by nie stracić soku – można kroić pomidory w ręku nad garnkiem.
- Całość gotować ok. 17 – 20 minut aż marchew i pietruszka będą miękkie, a pomidory się rozpadną.
- Dodać mleko kokosowe i gotować zupę jeszcze ok. 5 minut.
- Następnie wsypać listki bazylii i zmiksować zupę na gładki krem.
- Doprawić pieprzem i solą i podawać z uprażonymi ziarnami słonecznika, porwaną mozzarellą, listkami bazylii i grzankami, bagietką lub chlebem.
wrzesień 3, 2013
przepiękne zdjęcia!
wrzesień 4, 2013
Dziękuję
wrzesień 5, 2013
Bardzo smakowite zdjęcia!
A może następnym razem coś z czekoladą do naszego konkursu?
Zapraszamy!
wrzesień 8, 2013
Zaciekawiłaś mnie tą zupką, muszę się przekonać jak smakuje pomidor z kokosem
wrzesień 8, 2013
Jeśli jeszcze nie próbowałaś, polecam