Pomidorówka z mlekiem kokosowym i bazylią

Pomidorówka z mlekiem kokosowym5 - a

Oto esencjonalna i lekko egzotyczna w smaku pomidorówka. Egzotyka tkwi w dodatku mleka kokosowego, które współgra z delikatną ostrością pochodzącą od papryczki chili i słodko-kwaśnym smakiem pomidorów. Na mój nos mleko kokosowe świetnie pasuje do pomidorów (dowód choćby w curry). Nam najbardziej smakowała z mozzarellą, która rozpływała się w gorącej zupie i pestkami dyni, które wprowadzały ciekawy chrupiący akcent. Z podanych proporcji ugotowałam garnek o pojemności 3,5 litra. Zupą najadła się cała rodzina, a pozostałą część zamroziłam. Jeśli mamy dostęp do świeżych i bardzo dojrzałych pomidorów, pomidory w puszce można zastąpić 0,7 – 1 kg tych gruntowych. Ja niestety nie miałam pomidorów, które „pachną” więc by wzmocnić pomidorowy smak, posiłkowałam się tymi w puszce. Wszystkim amatorom pomidorówek polecam poniższy przepis :).

Pomidorówka z mlekiem kokosowym6 - aSkładniki (na duży garnek zupy):

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 1 puszka pomidorów w puszce (400g)
  • 1 bardzo duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • ½ papryczki chili lub mniej jeśli jest bardzo ostra (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula (u mnie cukrowa)
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka liści bazylii (ciasno upakowana)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400g)
  • 2 – 3 szklanki bulionu
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy (lub ulubionego oleju np. kokosowego, rzepakowego)

Do podania na dwa talerze: ok. 70g mozzarelli, garść uprażonych pestek słonecznika, listki bazyliiPomidorówka z mlekiem kokosowym4

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w krążki. Papryczkę chili umyć, pozbawić pestek i część którą będziemy używać posiekać.
  • W garnku rozgrzać oliwę. Gdy już będzie gorąca wrzucić cebulę i mieszając od czasu do czasu zeszklić (ok. 2 minut). Kolejno dodać czosnek i papryczkę chili i smażyć jeszcze minutę.
  • Następnie wrzucić pietruszkę i marchewkę i smażyć całość mieszając ok. 3 minut.
  • Zalać podsmażone warzywa gorącym bulionem i wlać puszkę pomidorów z puszki wraz z zalewą. Gdy zupa będzie się gotować (na wolnym ogniu) sparzyć pomidory. Zdjąć z nich skórkę, wyciąć twardy trzon i pokroić na duże kawałki – ważne by nie stracić soku – można kroić pomidory w ręku nad garnkiem.
  • Całość gotować ok. 17 – 20 minut aż marchew i pietruszka będą miękkie, a pomidory się rozpadną.
  • Dodać mleko kokosowe i gotować zupę jeszcze ok. 5 minut.
  • Następnie wsypać listki bazylii i zmiksować zupę na gładki krem.
  • Doprawić pieprzem i solą i podawać z uprażonymi ziarnami słonecznika, porwaną mozzarellą, listkami bazylii i grzankami, bagietką lub chlebem.

Smacznego :)Pomidorówka z mlekiem kokosowym - a Pomidorówka z mlekiem kokosowym7 - a

Warzywa psiankowate 2013
Akcja Zupa Krem

5 Komentarzy
  • Renata
    wrzesień 3, 2013

    przepiękne zdjęcia!

  • wykrywacz smaku
    wrzesień 5, 2013

    Bardzo smakowite zdjęcia! :) A może następnym razem coś z czekoladą do naszego konkursu? ;-) Zapraszamy!

  • mopswkuchni
    wrzesień 8, 2013

    Zaciekawiłaś mnie tą zupką, muszę się przekonać jak smakuje pomidor z kokosem ;)

    • aga
      wrzesień 8, 2013

      Jeśli jeszcze nie próbowałaś, polecam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *