Quiche lub jeśli ktoś woli tarta z gruszką, duszonymi na maśle marchewkami i pietruszką oraz okruszkami gorgonzoli i aromatycznym tymiankiem. Tymianek wspaniale komponuje się z gruszką oraz sprawia, że potrawa jest spójna. Ilość gorgonzoli zależy od prywatnych upodobań – jedni lubią jak intensywnego sera jest więcej, a inni preferują mniejszą ilość „pleśniaka” (dlatego w składnikach podałam przedział). Gruszki i ser to jedno z moich ulubionych jesiennych połączeń. Mój mąż sceptycznie podchodzi do podobnych zestawów, ale w tym przypadku nie marudził, a nawet dostałam pochwałę :). Gruszki w sezonie więc zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Składniki na formę o średnicy 24cm:
Ciasto:
- 150g mąki (u mnie orkiszowa chlebowa, ale może być dowolna, nawet pełnoziarnista)
- 100g mąki ziemniaczanej
- 150g schłodzonego masła
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki tymianku
Nadzienie:
- 1 – 2 marchewki
- 1 – 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe gruszki
- 30 – 50 g sera gorgonzola
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- Listki z kilku gałązek tymianku
- Pieprz i sól do smaku
Zalewajka:
- 3 jaja
- 1 łyżka kremowego serka
- 1 łyżka listków tymianku
- Odrobina gałki muszkatołowej
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąki przesiać do dużej miski i wymieszać z solą i tymiankiem. Wkroić schłodzone masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wbić jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczona masłem formę. Podziurawić widelcem spód i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 – 20 minut.
Nadzienie:
- Marchewki i pietruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Gruszki, umyć obrać i pokroić w kostkę. Połowę gruszki odłożyć do zrobienia dekoracji.
- Na patelni rozgrzać oliwę i rozpuścić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić mieszając (ok. 2 minut).
- Następnie dodać czosnek – smażyć ok. 1 min. Kolejno wrzucić pokrojone marchewki i pietruszki. Całość posolić i ewentualnie dodać jeszcze trochę masła. Smażyć przez ok. 5 – 10 minut. Można również wlać kieliszek gorącej wody. Warzywa powinny zmięknąć.
- Do podsmażonych warzyw dodać gruszkę pokrojoną w kostkę i smażyć jeszcze przez 5 – 10 minut. Doprawić odrobiną pieprzu i soli.
- Podsmażone warzywa z gruszką wyłożyć na podpieczony spód. Posypać listkami tymianku. Na wierzch pokruszyć ser i ułożyć połowę gruszki pokrojonej w paski.
- Jajka roztrzepać i dokładnie wymieszać z serkiem. Doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową i dodać tymianek i zalać warzywa przygotowaną miksturą.
- Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut – aż zalewajka się zetnie.
- Quiche najlepiej podawać na ciepło, chociaż po wystudzeniu jest również bardzo dobry.
Zostaw odpowiedź