Było już risotto z zielonym groszkiem, było kaszotto ze szparagami, a dziś przyszedł czas na wersję z kurkami :). Przepadam zarówno za kurkami, jak i za risotto więc dzisiejsze danie łączące obu ulubieńców było tylko kwestią czasu… Moim zdaniem nie ma bardziej aromatycznych grzybów od kurek ( no może rydze, ale o te niełatwo). Smakują mi prawdziwki, czy podgrzybki, lubię również kozaki, maślaki, gołąbki, kanie i gąski ale z wyrazami szacunku dla wyżej wymienionych – kurki są najlepsze :D! Sos do kopytek, makaronu czy po prostu przygotowany do zagryzania chlebem na bazie kurek, jest aromatyczny, esencjonalny i duuużo smaczniejszy niż podobny z prawdziwków lub podgrzybków. Śniadaniowa jajecznica przygotowana z żółtymi grzybami, sprawia, że posiłek smakuje wyjątkowo odświętnie. Mogę zachwalać kurki bez końca :D. Mają jedną wadę, ale malutką – trudno je wyczyścić z pozostałości lasu… W tym celu posiłkuję się pędzelkami i szczoteczkami by jak najmniej płukać grzyby – strasznie chłoną wodę i tracą na smaku. Ten niewielki mankament nigdy nie spowodował, że zrezygnowałam z pałaszowania kurek. W moim „ulubionym” lesie mam swoje kurkowe miejsce i z dziką radością biegnę do niego gdy tylko zaczynam grzybobranie. W tym roku niestety złamana noga nie pozwoliła mi hasać po lesie za grzybami, ale poratował mnie mąż, który przyniósł piękne kurki. Przepis publikuję dopiero dziś, choć zdjęcia mają już miesiąc, a przypomniał mi się z okazji jutrzejszej wyprawy na grzyby mojego K., może znowu naniesie mi trochę leśnego złota… Już się nie mogę doczekać :D, a Wam polecam risotto z kurkami – było pyszne :).

Składniki na 4 porcje:
- 100 – 120g kurek
- 180g ryżu (do risotto)
- 4 łyżki startego twardego sera (u mnie Grana Padano)
- 1 cebula
- 6 – 7 pomidorów suszonych w oliwie lub oleju (można pominąć)
- Szklanka białego wytrawnego wina (lub ¾ szklanki)
- 400ml – 600ml gorącego bulionu
- 30g masła
Do podania:
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- Pieprz i sól do smaku (plus odłożone kurki i pomidory suszone)
Przygotowanie:
- Kurki oczyścić szczoteczką lub pędzelkiem z piachu i opłukać pod bieżącą wodą. Najładniejsze sztuki odłożyć, a resztę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać.
- Na patelni rozpuścić połowę masła i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę.
- Do cebuli dorzucić posiekane kurki i smażyć mieszając przez 1 – 2 minuty.
- Kolejno dodać ryż ze szczyptą soli i smażyć przez ok. 2 – 3 minuty (ryż podobnie jak cebula stanie się szklisty). Następnie wlać wino i gotować do momentu gdy ryż wchłonie cały płyn.
- Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować risotto na średnim ogniu dodając kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- Gotowanie powinno trwać około 15 minut aż ryż będzie miękki, w środku ma pozostać al dente. Następnie dodać ¾ posiekanych suszonych pomidorów i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Potrawa powinna być kremowa. Ryż nie może być suchy, musi znajdować się w niewielkiej ilości płynu, który go otula, być delikatnie lejący.
- Na koniec wrzucić starty sera, pozostałe masło, dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem i solą. Potrawę przykryć i odstawić na 2 minuty. W tym czasie ryż wchłonie jeszcze trochę płynu i danie będzie miało odpowiednią konsystencję.
- W czasie gdy risotto „odpoczywa” i nabiera odpowiedniej struktury na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek z listki rozmarynu lub natki pietruszki. Kolejno dodać odłożone kurki i suszone pomidory i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Podawać w głębokich talerzach, dekorować podsmażonymi na drugiej patelni kurkami oraz powstałym sosem czosnkowo – ziołowym, oprószyć odrobiną startego sera i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
październik 1, 2013
Wspaniale się prezentuje. Kurki w takim towarzystwie smakują wyśmienicie
październik 1, 2013
Dziękuję
październik 1, 2013
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam