Dziś pierwsza propozycja potrawy, która może stać się jednym z wigilijnych dań. Bigos z kiszonej kapusty i soczewicy, pachnący grzybami, doprawiony suszonymi śliwkami, ziołami i sosem sojowym. Moim zdaniem pyszny! Dobry nie tylko od święta ale również na co dzień. To jedna z nowszych potraw jakie pojawiają się na Wigilijnym stole w mojej rodzinie ale została przyjęta niezwykle ciepło… ba, byli tacy którzy rezygnowali z klusków z makiem lub innego świątecznego klasyku by zostawić jeszcze miejsce na dokładkę bigosu :). Myślę, że zostanie w wigilijnym menu na dobre :). Polecam
Składniki na bigos dla 8 – 10 osób:
- 800g kiszonej kapusty
- 45g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki, ale mogą też być podgrzybki, maślaki lub kozaki )
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 30 suszonych śliwek (np. kalifornijskie)
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka (średniej wielkości)
- Pół szklanki brandy (lub wina) – można pominąć
- 4 łyżki oliwy
- 5 łyżek sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku ( na początek 1 łyżeczka soli)
Przyprawy: 4 listki laurowe, ½ łyżeczki ziela angielskiego i jałowca, 2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano i opcjonalnie kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Grzyby opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody najlepiej dzień przed przygotowaniem bigosu lub trochę cieplejszą wodą (ale nie gotującą się!) 2 – 3 godziny przed przygotowaniem bigosu.
- Soczewicę wypłukać, ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po ugotowaniu odcedzić.
- Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, moczyć ok. 20 minut. Jeśli po spróbowaniu jest bardzo kwaśna, zmienić wodę i moczyć kolejne 10 minut (jeśli nie jest kwaśna, patrz dalej). Dokładnie odcisnąć i posiekać.
- 1 cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Do zeszklonej cebuli dodać posiekana kapustę i zalać wodą (tyle by przykryła w całości zawartość garnka). Zagotować.
- Grzyby posiekać na duże kawałki (zalewę zachować!!!), marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Posiekane grzyby wraz z zalewą i starte warzywa dodać do gotującej się kapusty, zamieszać i gotować ok. 30 minut.
- Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy i zeszklić na niej pozostałą drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i brandy lub inny alkohol jaki używamy – alkohol wyparuje a zostanie smak. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć ok. 2 minut. Kolejno dodać całość do kapusty. Do garnka z bigosem wrzucić również pokrojone na połówki lub ćwiartki suszone śliwki.
- Wszystko dokładnie zamieszać i gotować do miękkości grzybów. Gdy zmiękną, dodać sos sojowy i soczewicę. Wyciągnąć przyprawy (w sensie ziele angielski, liść laurowy, jałowiec i ewentualnie gałązki tymianku).
- Bigos gotować jeszcze chwilę (lub do czasu gdy osiągnie pożądaną konsystencję).
- Doprawić pieprzem ,solą, sosem sojowym i ewentualnie ziołami.
- Jeśli nie chcemy by bigos był wegetariański można dodać do niego 100g posiekanego i podsmażonego na suchej patelni boczku.
- Podawać z dodatkową porcją sosu sojowego (łyżeczka na porcję), natką pietruszki lub tymiankiem i szczypiorkiem.
Smacznego
Mój bigos jest modyfikacją receptury Asi z kwestaismaku.com, pierwotny przepis pod adresem. Ukłony dla Asi za talent, smak, piękne zdjęcia i przepisy na każdą okazję :).
grudzień 11, 2013
ależ bym zjadła taki własnie bigos!
grudzień 12, 2013
Wygląda bardzo apetycznie, trochę zbliża się do starej, zapominanej już potrawy – grochu z kapustą.
grudzień 12, 2013
Groch z kapustą, a u mnie w domu kapusta z grochem
do tej pory pojawia się na wigilii. To potrawa tradycyjna i wręcz legendarna, a bez tradycji nie ma wieczerzy wigilijnej :). Bigos dołączył do menu świątecznego ale kapuście z grochem nie zagrozi, choć jest naprawdę pyszny 