Dziś proponuję zwykłą – niezwykłą tartę grzybową. A zaczęło się tak… Kolorowe liście drzew mieniące się w jesiennym słońcu, trzeszczące gałęzie pod stopami oraz godzinne wędrówki po lesie w poszukiwaniu grzybów i spokoju… Tak było tydzień temu, dwa tygodnie temu, trzy tygodnie temu… ba, tak jest prawie zawsze gdy dopisuje pogoda i wybieramy się na grzyby. Uwielbiam włóczyć się po lesie, a gdy w wyniku tej włóczęgi mogę przynieść do domu kosz pięknych grzybów, to po prostu dzika przyjemność! Idealny sposób na odpoczynek i obcowanie z przyrodą. Spacery, spacerami ale dziś i w tym poście najważniejszy jest ich owoc – czyli grzyby, które mogę jeść pod każdą postacią i nigdy nie mam dość. W tym roku wyznaczyłam sobie jesienne wyzwanie – zrobić tartę grzybową, która zostaje w pamięci… No i udało się… a przepisem na swój najlepszy grzybowy wypiek chcę podzielić się z Wami :). Za pierwszym razem przynieśliśmy do domu jedynie podgrzybki i tarta z jednego rodzaju grzybów udała się bardzo dobra, ale czegoś mi brakowało i chciałam pogłębić smak. Drugie, trzecie i czwarte podejście pozwoliło mi eksperymentować z różnymi grzybami i już wiem, że nie ma lepszej tarty niż ta upieczona z trzema lub większą ilością rodzajów grzybów. Ta najsmaczniejsza powstała z połączenia podgrzybków, kurek, borowików polnych (gatunek borowika), rydzów i kań. Najważniejsze jest by korzystać z różnych gatunków grzybów – wtedy danie jest pełne w smaku. Mogą to być np. kurki, podgrzybki, prawdziwki (jeśli ktoś dysponuje), opieńki, gołąbki, maślaki, rydze, kozaki i wszystkie jadalne, które znajdziecie w lesie lub na targu. Najważniejsze by grzybów było ok. 500g, by ich smak, był wyrazisty i intensywny. Wystarczy zagnieść ciasto, grzyby oczyścić, posiekać, chwilę podsmażyć z dodatkami, po czym dodać zalewajkę i uzbroić się w cierpliwość na czas pieczenia. Moim zdaniem warto na nią poczekać… Póki dopisuje pogoda i grzyby zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu, nie zawiedziecie się :).
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
- 400 – 500g grzybów (najlepiej mieszanych ale może być jeden rodzaj)
- Biała część pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 100g startego sera (u mnie bursztyn)
- 50 – 100ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- Spora garść listków tymianku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- Pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka oliwy grzybowej lub truflowej (opcjonalnie)
Ciasto:
- 130g mąki (1 szklanka) u mnie pełnoziarnista
- 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej (2 łyżki)
- 150g masła (schłodzonego)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka tymianku
- Pół łyżeczki soli
- 1 – 2 łyżki wody
Do podania: listki tymianku, oliwa i odrobina startego sera
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąki przesiać do miski i wymieszać dokładnie z solą i roztartym w palcach tymiankiem.
- Dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło i rozetrzeć je palcami z mąką.
- Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Jeśli to konieczne dodać wodę.
- Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 5 minut do zamrażarki (by lepiej dało się formować).
- Foremkę wysmarować masłem i wylepić ją krótko schłodzonym ciastem. Spód podziurawić widelcem i foremkę wraz z ciastem schłodzić przez 15 – 20 minut w zamrażarce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Schłodzone ciasto piec w 180 stopniach (grzanie góra – dół) przez 20 – 25 minut na złoty kolor.
Nadzienie tarty:
- Grzyby oczyścić mechanicznie (np. przy pomocy szczoteczki) z ziemi, liści, igieł i krótko opłukać pod bieżącą wodą (nie moczyć!).
- Pokroić w nie za cienkie plasterki (borowiki i kurki razem z nóżką, w przypadku reszty grzybów – czapeczki).
- Pora oczyścić, zdjąć zewnętrzną warstwę, odkroić białą część. Przekroić wzdłuż i posiekać w półtalarki. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka. Czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i pora – do momentu zeszklenia. Dodać przygotowane grzyby, posolić odrobinę, wrzucić masło i smażyć całość ok. 3- 4 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Kolejno na patelnię wlać wino (jeśli wykorzystujemy je w przepisie) i dusić grzyby do momentu gdy płyn nieco się zredukuje (ok. 3 – 5 minut).
- Dodać listki tymianku i ¾ startego sera, zamieszać i zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem i solą i ewentualnie tymiankiem. Jeśli dysponujemy oliwą grzybową lub truflową – warto dodać łyżeczkę.
- Jajka rozkłócić ze śmietanką i odrobiną soli po czym dodać do grzybów. Dokładnie zamieszać i wylać zawartość patelni na podpieczony spód. Posypać pozostałym serem i piec w 180 – 190 stopniach przez 25 – 30 minut.
- Tartę podawać skropioną oliwą, posypaną listkami tymianku i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zostaw odpowiedź