Dziś chcę zaprezentować zupę krem z białych warzyw. Kremy to moje ulubione zupy. Mogę je jeść codziennie. Ta dzisiejsza to kolejna postać podania prostych warzyw korzeniowych, których jestem fanką ;). Śnieg za oknem i próżno wypatrywać wiosny, a co za tym idzie, jeszcze trochę trzeba poczekać na świeżutkie i chrupiące pomidory czy cukinię ale mamy póki co dostęp do marchwi, pietruszki czy selera, które świetnie się przechowują i są pyszne po obróbce termicznej. Takie warzywa są zdecydowanie bardziej wartościowe niż te kuszące pięknym wyglądem, przywiezione prosto z Hiszpanii czy ze szklarni. Sam fakt spożywania warzyw i owoców nie daje gwarancji zdrowia , bo tak naprawdę powinniśmy zwrócić uwagę jaką drogę musiały przebyć takie „witaminy” zanim trafiły na półki w sklepie… Oczywiście nie należy generalizować ale pamiętajmy, że nie wszystko złoto co się świeci i dbajmy o siebie :).
Wróćmy do zupy – jest lekka, smaczna, a w towarzystwie oliwy truflowej wyjątkowo pobudza kubki smakowe. Polecam na poświąteczny detoks:)…
Składniki:
- 3 duże pietruszki
- 1 marchewka
- biała część pora
- 1 cebula
- 1/3 dużego selera
- 2 małe ziemniaki (można pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- 2l wody
- 1,5 łyżki sosu sojowego (można pominąć)
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- masło – 2 plasterki
- śmietana 18% lub 12% – pół szklanki (lub więcej jeśli ktoś lubi)
- kilka gałązek natki pietruszki i bazylii
- świeżo mielony pieprz, sól i gałka muszkatołowa do smaku
- do podania uprażone pestki dyni i oliwa truflowa (wspaniale podkręca smak)
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa, umyć, obrać i pokroić (nie kroić tylko marchewki). Cebulę, pora i czosnek podsmażyć na maśle na patelni przez ok 10-15 minut aż warzywa pięknie się zeszklą. Do dużego garnka włożyć warzywa (pietruszkę, selera, ziemniaki, marchewkę) i zalać wrzącą wodą. Dodać oliwę, sos sojowy, gałązki bazylii, natki pietruszki oraz całą zawartość patelni, na której podsmażała się cebula, por i czosnek. Gotować całość do miękkości warzyw ok 30-40 minut.
- Wyjąć marchew i zmiksować zupę na gładki krem (prze ok 2 minuty). Następnie zaprawić śmietaną i doprawić do smaku. Podawać polaną oliwą truflową i posypaną uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego
Zostaw odpowiedź