Dziś przepis na faszerowany i zapiekany bakłażan. Warzywo do którego przekonałam się stosunkowo niedawno, wcześniej za nim nie przepadałam. Cała ta antypatia spowodowana była zapewne tym, że po prostu nie miałam na niego pomysłu. Oberżyna ma dość specyficzny smak, świetnie sprawdza się w greckiej moussace, zapiekana z mozzarellą i sosem pomidorowym, ale ja stawiałam bakłażanowi wyższą poprzeczkę, chciałam by mnie zaskoczył… i udało mu się ;)… Grillowany połączony z wyrazistymi serami skradł moje serce :). Najbardziej zasmakował mi połączony z gorgonzolą, stąd pomysł na dzisiejszy nieco inny farsz. Zamiast mielonego czerwonego mięsa postanowiłam zastosować delikatniejsze w smaku i lepiej pasujące do gorgonzoli mięso z piersi kurczaka. Całość doprawiłam oregano i estragonem, które świetnie uzupełniają się z kurczakiem i bakłażanem. Tak zapiekana oberżyna bardzo nam smakowała. Polecam wszystkim, którzy lubią pleśniowe sery, a nie próbowali podobnego połączenia :).
- 1 bakłażan (średniej wielkości)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 2 duże pomidory lub połowę puszki pokrojonych pomidorów (200g z 400g)
- 50 – 70 g gorgonzoli (w zależności od upodobania do wyrazistych serów)
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki estragonu
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki chilli pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 2 – 3 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo: ulubiony starty na dużych oczkach ser do posypania (wystarczy garstka – u mnie manchiego, ale może być tez bursztyn, starta mozzarella lub po prostu gouda czy emmentaler)
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka, umyć, oczyścić z błonek, chrząstek, osuszyć i pokroić bardzo drobno (prawie jak na tatara).
- W miseczce połączyć 1 łyżkę oliwy z 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką estragonu, 1 łyżeczką papryki słodkiej i opcjonalnie połową łyżeczki chilli, posiekanym ząbkiem czosnku, łyżką soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć kurczaka, ręką chwilę powygniatać mięso z przyprawami. Odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
- Bakłażan umyć, osuszyć, przekroić na pół, nożem lub łyżką wydrążyć miąższ – tak by powstała łódeczka podobna jak ta na zdjęciu. Miąższ zachować, a wydrążony bakłażan ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry, skropić sokiem z cytryny oraz posolić. Odstawić na 15 minut – na czas przygotowania farszu.
- Piekarnik nagrzać do 190 – 200 stopni.
- Odłożony miąższ bakłażana drobno posiekać. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć trzon ze środka i pokroić w kostkę zachowując sok.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć na niej cebulę (1 – 2 minuty) tylko do momentu zeszklenia. Następnie dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć kolejne 2 – 3 minuty. Gdy kurczak już się podsmaży dodać miąższ bakłażana, odrobinę posolić i smażyć ok 3 minuty mieszając. Kolejno dodać pomidory i resztę przypraw (1 łyżeczka estragonu i 1 łyżeczka oregano).
- Dusić całość ok 5 minut. Dodać 30g gorgonzoli, doprawić pieprzem, solą i ewentualnie ziołami.
- Wbić jajko, zamieszać i wykładać farsz do wydrążonych bakłażanów (opłukać je wcześniej z soli, osuszyć, skropić oliwą przed włożeniem farszu).
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Następnie posypać bakłażany startym serem, resztą gorgonzoli i piec 10 minut pod grillem.
- Podawać gorące skropione dobrej jakości oliwą i posypane świeżymi ziołami (oregano, bazylia, natka pietruszki).
sierpień 25, 2014
Wspaniałe nadzienie. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej
sierpień 27, 2014
wygląda kusząco
sierpień 31, 2014
A ja bakłażana bardzo lubię! Zapiekany czy w sosach jest po prostu wspaniały. Pozdrawiam serdecznie!
wrzesień 5, 2014
Przepyszne …
wrzesień 5, 2014
Super :). Bardzo się cieszę, że danie smakowało. Pozdrawiam