Danie jednogarnkowe z kurczakiem, pomidorami, bakłażanem i ciecierzycą czyli casserole. Casserole to potrawa, którą przygotowuje się z kurczaka lub ryb w towarzystwie warzyw (kompozycja zależy od pomysłowości autora). Całość zalewa się alkoholem np. winem, piwem, cydrem lub innym ulubionym oraz bulionem i piecze w piekarniku. Jest niesamowicie proste, nie wymaga wyszukanego sprzętu czy niezwykłych umiejętności kulinarnych. Tak przygotowane mięso wspaniale przechodzi smakiem warzyw i aromatycznego płynu, w którym się piecze, bez problemu odchodzi od kości i po prostu rozpływa się w ustach. Casserole mają jeszcze jedna zaletę – przy minimalnym nakładzie pracy, „wykarmimy” całą rodzinę. U mnie ucztowało 6 osób i nikt nie odszedł od stołu niezadowolony czy głodny :). Pyszne i proste, polecam.


Składniki na duży garnek:
- 12 udek i podudzi kurczaka (łącznie)
- 1 duży bakłażan
- 2 – 3 marchewki
- 2 – 3 pietruszki
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 3 – 4 pomidory malinowe
- 250 – 300g ugotowanej ciecierzycy (lub puszka ciecierzycy w zalewie) – można zastąpić np. zielona soczewicą (wtedy wsypujemy do garnka surową soczewicę – ugotuje się w trakcie pieczenia)
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki bulionu (może być drobiowy)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- 4 – 5 ząbków czosnku w łupinach
- Gałązki szałwii i tymianku
- Łyżka masła (opcjonalnie)
- Pieprz i sól do smaku
Marynata do kurczaka: 4 łyżki oliwy, pieprz, sól, 1 łyżeczka miodu (płynnego), 1 łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Udka i podudzia kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty i wrzucić nóżki kurczaka. Dopilnować by każda część była otoczona w marynacie. Odstawić na pół godziny.
- W czasie gdy kurczak się marynuje należy przygotować warzywa. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w duże plasterki. Bakłażana umyć i posiekać w dużą kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, wyciąć trzon i pokroić na ósemki.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane lub oliwę i obsmażyć udka kurczaka po 4 minuty z każdej strony – na złoty kolor.
- Usmażone udka przełożyć do garnka, wsypać ciecierzycę lub soczewicę, między udka kurczaka powciskać gałązki tymianku i szałwii i ząbki czosnku w łupinkach, dodać pokrojone warzywa oprócz bakłażana (rozmieścić je równomiernie). Wylać pomidory w puszce wraz z zalewą, wlać wino i gorący bulion.
- Garnek postawić na ogniu i doprowadzić płyn do wrzenia. Doprawić sosem sojowym, dodać również odrobinę soli i pieprzu. Poruszać garnkiem by nieco wymieszać jego zawartość, ułożyć masło, przykryć i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 1 godzinę w 200 stopniach pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę dodać bakłażan – powpychać go by w całości nie był na wierzchu i piec 45 minut bez przykrycia.
- Wyjąć garnek z piekarnika, ewentualnie doprawić i podawać gorące.
wrzesień 6, 2013
przepis godny mistrza i te zdjecia, bajka;)
wrzesień 6, 2013
Dziękuję, za tak miłe słowa
wrzesień 8, 2013
Takie psiankowate casserole musi być pyszne
wrzesień 8, 2013
Oj tak, psiankowate są stworzone do casserole