Curry, to jedno z moich ulubionych dań kuchni dalekiego wschodu. Jest niesamowicie aromatyczne, można przebierać w przyprawach i składnikach oraz komponować potrawy, które najbardziej odpowiadają rodzinie czy gościom. Dzisiaj prezentuję czerwone curry z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i papryką. Czyli danie w pełni sezonu na kukurydzę czy pojawiające się pomidory i paprykę. Stragany bazarków czy lokalnych warzywniaków uginają się pod ciężarem sezonowych warzyw więc warto wykorzystywać je przygotowując posiłki dla bliskich. Curry doprawiłam cynamonem, który moim zdaniem wspaniale komponuje się z kukurydzą. Kumin dodaje potrawie charakteru, a smaki słodkiej kukurydzy i kwaśnych pomidorów fajnie się uzupełniają. Danie bardzo nam smakowało i jestem pewna, że będziemy do niego często wracać. Polecam
- 500g piersi kurczaka (jedna podwójna)
- 1 duża kolba kukurydzy
- pół dużej czerwonej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400g)
- 2 – 3 pomidory (u mnie malinowe)
- 2 – 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie arachidowy ale rzepakowy również się sprawdzi, oliwa nie za bardzo pasuje)
- pieprz i sól do smaku
Marynata do kurczaka i przyprawy:
- 3 ząbki czosnku starte na małych oczkach
- kawałek imbiru wielkości kciuka starty na małych oczkach
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy (lub więcej)
- pół łyżeczki ostrej papryki (pominąć jeśli nie lubimy ostrych dań, lub dodać trochę mniej)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju (u mnie arachidowy)
- pieprz i sól
Do podania: ryż basmati (lub jaśminowy), sok z limonki, szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyć, oczyścić z błonek, chrząstek, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 1,5 – 2cm.
- W moździerzu utrzeć wszystkie przyprawy, dodać olej i powstałą aromatyczną pastą dokładnie natrzeć kurczaka, wgniatając przyprawy w poszczególne kawałki. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki lub przynajmniej na 1 godzinę na blat. Przed smażeniem mięso z lodówki doprowadzić do temperatury pokojowej, nie może być zimne!
- Paprykę pokroić w wąskie paseczki lub kostkę. Nożem obkroić ziarna z kolby kukurydzy, tak by pozostał jedynie twardy środek.
- Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz wrzucić kawałki zamarynowanego kurczaka. Smażyć z każdej strony na złoty kolor (nie za długo, 1 – 2 minuty z każdej strony).
- Następnie na patelnię wrzucić paprykę. Smażyć jeszcze ok 2 minuty.
- Kolejno dodać pomidory z puszki, mleko kokosowe i kukurydzę. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 – 18 minut. Sos powinien się zredukować I stać się kremowy.
- Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, wyciąć twardy trzon, pozbawić pestek, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać pomidory do curry i zagotować. Skorygować smak potrawy pieprzem, solą i ewentualnie cukrem.
- Podawać z ryżem basmati lub jaśminowym. Potrawę przed podaniem skropić sokiem z limonki lub cytryny, udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki.
* danie inspirowane przepisem Asi z kwestiasmaku.com, zmieniłam proporcje składników i przyprawy
sierpień 19, 2014
Prezentuje się znakomicie. Idealne danie na chłodniejsze letnie dni. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej