Kurze nóżki pieczone z warzywami

nóżki kurczaka 3

Dziś chcę podzielić się przepisem na pieczone kurze nóżki, który sprawdzi się świetnie na rodzinny obiad.

Zanim przejdę do samej potrawy, wystawię chociaż kucyk zza kartki z przepisem… Zdałam sobie właśnie sprawę, że umieściłam już swój pierwszy wpis ale tak naprawdę nie zdążyłam się przedstawić. Czas nadrobić zaległości. Mam na imię Agnieszka i jestem maniaczką kulinarną… Uwielbiam zapach pieczonego domowego chleba, smak malin zerwanych prosto z krzaka na babcinym polu, wszystko co prawdziwe, świeże, prosto z ziemi i serca. Zapraszam do mojego świata będzie mi miło Cię gościć :).

Pomysł na poniższy przepis narodził się w podróży, kiedy to wiozłam skrzynkę pietruszek, marchewek, buraków i innych domowych warzyw po wizycie u babci. Niedoceniane warzywa korzeniowe uwalniają słodycz i niespotykany smak podczas pieczenia. Kurczak w sąsiedztwie tak przygotowanych witamin również prezentował się okazale:). To danie z „gatunku jednogarnkowych”, czyli takich które nie wymagają kilku godzin spędzonych w kuchni podczas przygotowania (chociaż osobiście mi to wcale nie przeszkadza ;)). Potrawa przypadła do gustu nawet najbardziej surowym rodzinnym krytykom (a tych naprawdę ciężko zadowolić ;)…). Polecam

A oto przepis:

Kurze nóżki pieczone z warzywami (porcja dla 6 osób)

nóżki kurczaka 22Składniki:

  • 6 kurzych nóg (udo i podudzie)
  • 2 bataty (ale mogą być też zwykłe ziemniaki – 4 sztuki)
  • 4 marchewki
  • 5 pietruszek
  • 8 pieczarek
  • połówka cytryny
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2,5 łyżki białego octu winnego

    Marynata

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • 1 czubata łyżka musztardy ziarnistej (np. francuskiej)
  • 1 czubata łyżka musztardy dijon (lub inna musztarda o ostrym smaku np. sarepska lub kozaka)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • po jednej czubatej łyżeczce estragonu, tymianku i słodkiej papryki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz i sól (do smaku)

nóżki kurczaka 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

  • Przygotować marynatę – w dużej misce połączyć wszystkie składniki i całość dokładnie wymieszać by przyprawy i czosnek były równomiernie rozprowadzone.
  • Nóżki kurczaka podzielić na dwie części – udo i podudzie – ponacinać skórę w trzech miejscach by marynata miała lepszy kontakt z mięsem, a następnie dokładnie wymieszać mięso z marynatą (chwilę powygniatać by każda noga była równomiernie otoczona we wcześniej przygotowanym sosie). Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
  • Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Przygotowane warzywa umieścić w garnku do gotowania na parze, polać je 2 łyżkami jasnego sosu sojowego i gotować na parze przez 5 minut.
  • Zamarynowane mięso przenieść do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością masła. Obgotowane warzywa, cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki obtoczyć w marynacie, która pozostała po marynowaniu mięsa i również przenieść do naczynia żaroodpornego.
  • Pomiędzy mięso, a warzywa powkładać cytrynę pokrojoną w plasterki (przed pokrojeniem dokładnie umyć i sparzyć skórę cytryny), polać wszystko pozostałą marynatą, a na kurczaku poukładać cienkie plasterki masła.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie – góra i dół) ok 1h i 10min. W połowie pieczenia przykryć potrawę folią aluminiową by warzywa się nie spaliły. Jeśli mięso nie będzie miękkie, wydłużyć czas pieczenia (sprawdzić kondycję kurczaka widelcem, powinien bez problemu zagłębić się w mięsie).
  • Podawać np. z fasolką szparagową.

Życzę smacznego!

nóżki kurczaka 44

 

nóżki kurczaka 55

brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *