Dziś chcę podzielić się przepisem na pieczone kurze nóżki, który sprawdzi się świetnie na rodzinny obiad.
Zanim przejdę do samej potrawy, wystawię chociaż kucyk zza kartki z przepisem… Zdałam sobie właśnie sprawę, że umieściłam już swój pierwszy wpis ale tak naprawdę nie zdążyłam się przedstawić. Czas nadrobić zaległości. Mam na imię Agnieszka i jestem maniaczką kulinarną… Uwielbiam zapach pieczonego domowego chleba, smak malin zerwanych prosto z krzaka na babcinym polu, wszystko co prawdziwe, świeże, prosto z ziemi i serca. Zapraszam do mojego świata będzie mi miło Cię gościć :).
Pomysł na poniższy przepis narodził się w podróży, kiedy to wiozłam skrzynkę pietruszek, marchewek, buraków i innych domowych warzyw po wizycie u babci. Niedoceniane warzywa korzeniowe uwalniają słodycz i niespotykany smak podczas pieczenia. Kurczak w sąsiedztwie tak przygotowanych witamin również prezentował się okazale:). To danie z „gatunku jednogarnkowych”, czyli takich które nie wymagają kilku godzin spędzonych w kuchni podczas przygotowania (chociaż osobiście mi to wcale nie przeszkadza ;)). Potrawa przypadła do gustu nawet najbardziej surowym rodzinnym krytykom (a tych naprawdę ciężko zadowolić ;)…). Polecam
A oto przepis:
Kurze nóżki pieczone z warzywami (porcja dla 6 osób)
Składniki:
- 6 kurzych nóg (udo i podudzie)
- 2 bataty (ale mogą być też zwykłe ziemniaki – 4 sztuki)
- 4 marchewki
- 5 pietruszek
- 8 pieczarek
- połówka cytryny
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2,5 łyżki białego octu winnego
Marynata
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sok i otarta skórka z cytryny
- 1 czubata łyżka musztardy ziarnistej (np. francuskiej)
- 1 czubata łyżka musztardy dijon (lub inna musztarda o ostrym smaku np. sarepska lub kozaka)
- 2 łyżki miodu
- 3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- po jednej czubatej łyżeczce estragonu, tymianku i słodkiej papryki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz i sól (do smaku)
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę – w dużej misce połączyć wszystkie składniki i całość dokładnie wymieszać by przyprawy i czosnek były równomiernie rozprowadzone.
- Nóżki kurczaka podzielić na dwie części – udo i podudzie – ponacinać skórę w trzech miejscach by marynata miała lepszy kontakt z mięsem, a następnie dokładnie wymieszać mięso z marynatą (chwilę powygniatać by każda noga była równomiernie otoczona we wcześniej przygotowanym sosie). Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
- Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Przygotowane warzywa umieścić w garnku do gotowania na parze, polać je 2 łyżkami jasnego sosu sojowego i gotować na parze przez 5 minut.
- Zamarynowane mięso przenieść do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością masła. Obgotowane warzywa, cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki obtoczyć w marynacie, która pozostała po marynowaniu mięsa i również przenieść do naczynia żaroodpornego.
- Pomiędzy mięso, a warzywa powkładać cytrynę pokrojoną w plasterki (przed pokrojeniem dokładnie umyć i sparzyć skórę cytryny), polać wszystko pozostałą marynatą, a na kurczaku poukładać cienkie plasterki masła.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie – góra i dół) ok 1h i 10min. W połowie pieczenia przykryć potrawę folią aluminiową by warzywa się nie spaliły. Jeśli mięso nie będzie miękkie, wydłużyć czas pieczenia (sprawdzić kondycję kurczaka widelcem, powinien bez problemu zagłębić się w mięsie).
- Podawać np. z fasolką szparagową.
Życzę smacznego!
Zostaw odpowiedź