Dziś proponuję zapiekankę makaronową w nieco innej wersji, czyli muszle faszerowane kurkami, kurczakiem i szpinakiem. Całość uzupełnia sos pomidorowy, w którym „kąpią” się muszelki z pysznym nadzieniem. Głównym bohaterem w tym połączeniu są kurki, które już od dłuższego czasu pojawiają się w lasach, ale oczywiście można je również znaleźć spacerując po bazarku ;). Wiem, że już wiele razy zachwalałam smak kurek i nie powstrzymam się także tym razem… To moje ukochane grzyby :)! Uwielbiam je w sosach, jajecznicy, na pizzy, połączone z mięsem czy warzywami. Świetnie uzupełniają smak wielu potraw więc można z nimi eksperymentować do woli. Dzięki kurkom prezentowana dziś zapiekanka smakuje wyjątkowo i zapada w pamięć. Oczywiście poza sezonem można je zastąpić pieczarkami, tak skomponowane danie również będzie smakowało, ale polecam wypróbować przepis z kurkami. Zapiekanka może być również podana w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczaka serem np. ricotta (połowa ilości kurczaka). Warto ją przygotować na obiad lub kolację dla bliskich ponieważ jest prosta i po prostu pyszna :).
Składniki na ok 20 muszli: (porcja dla 2 – 3 osób)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 100g szpinaku
- 100 g kurek
- 1 cebula (średniej wielkości)
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 80 g startego sera (np. cheddar, bursztyn, manchiego)
- pieprz i sól do smaku
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g) lub 3 – 4 dojrzałe pomidory
- 1 łyżeczka oregano lub tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz, sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
- W garnuszku rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej posiekany ząbek czosnku. Nie za długo, chodzi tylko by czosnek oddał oliwie swój zapach i smak. Następnie dodać pomidory w puszce lub obrane ze skórki świeże pomidory. Gotować do czasu osiągnięcia przez sos żądanej konsystencji.
- Doprawić pieprzem, solą, cukrem, oregano lub tymiankiem.
- Gotowy sos wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Muszle i nadzienie:
- Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić błonek i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Posiekane mięso doprawić pieprzem, solą,, odrobiną natki pietruszki i łyżeczką tymianku (roztartego w palcach) – przyprawy wymieszać i wetrzeć je w mięso. Odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
- Muszle makaronowe ugotować w osolonej wodzie al dente – ok 10 – 12 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
- Kurki oczyścić z piachu I liści szczoteczką, pędzelkiem lub ściereczką. Ewentualnie opłukać wodą ale bardzo krótko, na durszlaku – grzybów nie powinno się moczyć w wodzie ponieważ bardzo szybko ją chłoną I niestety tracą na smaku. Oczyszczone kurki posiekać.
- Liście szpinaku, umyć i posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia (1 minutę). Następnie dodać kurczaka i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 2 minuty. Kolejno dodajemy kurki, szpinak i masło po czym smażymy 2 minuty – tylko do momentu gdy szpinak „zwiędnie”, a kurki uwolnią aromat. Zdjąć z ognia.
- Dodać połowę sera, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem do smaku. Wbić jajko, zamieszać i napełnić farszem ugotowane muszle. Napełnione układać w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym.
- Posypać resztą sera i piec przez 15 – 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Podawać posypane posiekanym tymiankiem, natką pietruszki lub bazylią.
wrzesień 1, 2014
Pyszne danie i cudownie podane! Aż zrobiłem się głodny
wrzesień 2, 2014
Staram się by potrawy prezentowały się pięknie i wyglądały apetycznie więc tym bardziej dziękuję za uznanie :). Ważne jak potrawa wygląda, bo to bardzo wpływa na nasz późniejszy entuzjazm przy jedzeniu… a zapiekanka rzeczywiście pyszna :). Pozdrawiam
wrzesień 2, 2014
Mi też właśnie kiszki zaczęły marsza grać
Dzięki za kolejny wspaniały przepis w akcji 
wrzesień 2, 2014
Fajna akcja to się udzielam