Pieczone piersi kurczaka, nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą

kurczak w serrano 5

Tak upieczone piersi kurczaka, to bardzo lekkie, smaczne i wyjątkowo efektownie prezentujące się danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania.Piersi kurczaka pieczone w szynce trudno przesuszyć. Mięso jest soczyste, aromatyczne, po prostu pyszne! Lekko ciągnący się farsz dopełnia smaku. To mój ulubiony sposób na podanie kurczaka. Dziś połączyłam go z kremowym puree bazyliowym i to był strzał w dziesiątkę bo danie było spójne i smaki pięknie się uzupełniały. Taki kurczak nadaje się również dla dbających o linię bo do przygotowania potrawy nie użyłam tłuszczu (nie liczę oczywiście ziemniaków). Gorąco polecam wypróbowanie przepisu, mnie nie zawiódł…

Składniki dla 2 osób:

  • ½ kulki mozzarelli (ok 60-70g)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii, lub natki pietruszki
  • kilka plastrów (6-8) szynki serrano (może być też boczek, szynka szwardzwaldzka czy inna ulubiona)
  • pieprz i sól do smaku
  • sok z cytryny – do skropienia mięsa

Puree bazyliowe:

  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanych listków bazylii
  • opcjonalnie łyżeczka pesto bazyliowego

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka, umyć, osuszyć, pozbawić mięso błon i ostrym nożem wyciąć w środku kanał (na wylot). Tak przygotowane mięso skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć pieprzem, solą i natrzeć połową startego ząbka czosnku (wycięty kanał również trzeba natrzeć przyprawami). Odstawić mięso w chłodne miejsce na 15 minut.
  • Przygotować farsz: posiekać mozzarellę, suszone pomidory, ząbki czosnku i połączyć z posiekaną bazylią (lub natką pietruszki). Doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie można dodać trochę startej skórki z cytryny.
  • Farszem napełnić wycięty kanał w piersi kurczaka i owinąć powstałą roladkę w szynkę serrano – wyłożyć kilka plasterków jeden obok drugiego (na długość piersi) tak by zachodziły na siebie, położyć na środku nafaszerowane mięso i zawinąć plastry. Jeśli kurczak nie jest dokładnie pokryty szynką dołożyć jeszcze plastry z góry. Dla pewności że „konstrukcja” wytrzyma pieczenie owinąć całość sznurkiem.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20-30 minut (w zależności od wielkości piersi). Nie należy zbytnio przeciągać czasu pieczenia ponieważ mięso kurczaka wysycha przy zbyt długiej obróbce cieplnej.
  • W czasie pieczenia przygotować puree: ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugotowane stłuc z masłem, śmietaną i posiekanymi listkami bazylii i pesto (opcjonalnie).
  • Pokrojone w plastry roladki układać na talerzach obok kremowego puree. Polać mięso sosem który wytopił się podczas pieczenia i udekorować dodatkowo bazylią.

Smacznego :)

kurczak w serrano 3

 

 

 

3 Komentarze
  • kordia22
    sierpień 18, 2014

    Witam, spodobał mi się ten przepis i chciałabym go wypróbować ale mam problem z jednym podpunktem a mianowicie… jak wyciąć ten „kanał” mogłaby to Pani jakoś sprecyzować? z góry dziękuję za odpowiedz :) Pozdrawiam :)

    • aga
      sierpień 19, 2014

      Witam :). Pierś kurczaka ma kształt podobny do łezki, z jednej strony jest grubsza, a z drugiej się zwęża. Pierś kładziemy na desce grubszą stroną do siebie i w jej centralnym punkcie wbijamy nóż (musi być ostry i wąski) i przebijamy się nim w kierunku węższej części. Powstały otwór (kanał) należy jeszcze trochę ponacinać nożem by się trochę powiększył. Powinien być zrobiony na wylot od grubszej części do cieńszej wzdłuż całej piersi. W taką kieszeń można zmieścić sporo farszu. Mam nadzieję, że powyższy opis nieco ułatwił zadanie, jeśli jeszcze coś jest niejasne, proszę pytać, chętnie odpowiem i doradzę :). Trzymam kciuki i mam nadzieję, że kurczak będzie smakował :)

    • kordia22
      sierpień 19, 2014

      dziekuję bardzo za tak szczegółową odpowiedź, mam nadzieję, że teraz juz nie bedzie zadnego problemu z wykonaniem:) dzis wypróbuję przepis, mam nadzieje, że posmakuje innym :) Pozdrawiam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *