Piękne, słoneczne lato, mnóstwo ciepłych, a nawet upalnych dni oraz jeszcze więcej powodów i okazji do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dzisiejszy przepis jest przewidziany właśnie na takie okoliczności :). Lekkie, bardzo letnie i rześkie w smaku (za sprawą kolendry, mięty i arbuza) szaszłyki z kurczaka, podane w towarzystwie sosu z mięty i rukoli, sprawdzą się jako danie na grilla z przyjaciółmi lub kolację w ogrodzie. Dodam, że smakują równie dobrze w czterech ścianach ;). Zamiast sera halloumi, można wykorzystać polski oscypek, który pasuje zarówno do słodkiego i soczystego arbuza oraz do kurczaka przyprawionego kolendrą, miętą i miodem. Szaszłyki nie są pracochłonne, a grillowany arbuz dodaje potrawie soczystości. Równie prosty do przygotowania jest sos z rukoli i mięty – nie wymaga gotowania, siekania, składniki wystarczy po postu zmiksować i już! Takie szaszłyki najlepiej smakują latem, więc polecam do wypróbowania póki czas ;).
SKŁADNIKI (na ok. 12 szaszłyków):
- Jedna podwójna pierś kurczaka (o wadze ok. 500g)
- Kilka plastrów arbuza
- Ser halloumi – kostka o wadze 250g (lub oscypek)
Marynata do kurczaka:
- 3 łyżki oliwy (lub nieco więcej – do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1,5 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka startego imbiru (na małych oczkach)
- 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Pieprz i sól
Sos z rukoli i mięty:
- 2 duże garści rukoli
- Garść listków mięty
- Czubata łyżeczka musztardy
- Skórka starta i sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka-łyżka miodu (do smaku)
- Oliwa do uzyskania odpowiedniej konsystencji (2 łyżki na początek i później trochę więcej)
PRZYGOTOWANIE:
- Marynata: Ziarna kolendry rozdrobnić w moździerzu lub w pojemniku blendera – dopiero po roztarciu ziarenek, uwalniany jest aromat i wyjątkowy smak. Imbir zetrzeć na małych oczkach, listki mięty i natki pietruszki drobno posiekać. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty – powinna być słodko-ostro-kwaśna.
- Kurczaka, umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, pokroić w dużą kostkę ok. 2cm, posypać pieprzem i solą, włożyć do przygotowanej marynaty i dokładnie zamieszać by każdy kawałek kurczaka był nią otoczony. Kurczak powinien marynować się przynajmniej godzinę, a najlepiej zostawić go na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, ocieplić do temperatury pokojowej przed grillowaniem.
- Arbuza pokroić w dużą kostkę, wydłubać pestki. Ser również pokroić w kostkę.
- Nadziewać na zmianę kurczaka, arbuz i ser. Szaszłyki przed pieczeniem lub grillowaniem dokładnie posmarować pozostałą marynatą (arbuza i ser również).
- Piec w piekarniku na górnej półce przez 6 minut, po czym przewrócić na drugą stronę, przełączyć na funkcję grilla (250 stopni) i piec kolejne 6 minut. Można grillować na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub zwykłym grillu (na tackach). Podawać z sosem z mięty i rukoli.
- Sos miętowo-rukolowy: Miętę, rukolę, musztardę, miód, skórkę i sok z cytryny oraz 2 łyżki oliwy umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładki sos. Dodać ewentualnie 1 – 2 łyżki oliwy, skorygować smak pieprzem, solą, miodem lub sokiem z cytryny.
sierpień 12, 2014
Super – uwielbiam szaszłyki
sierpień 12, 2014
Szaszłyki są również jednym z moich ulubionych form podania mięsa i warzyw. To proste danie i łatwo można połączyć różne smaki. Te z arbuzem, kurczakiem i halloumi są super na letniego grilla. Pozdrawiam
sierpień 12, 2014
grillowany arbuz??!!! ja znam jedynie smak surowego i żółtego
sierpień 12, 2014
Grillowany arbuz w tym połączeniu fajnie się sprawdza. Warto spróbować, szczególnie z serem halloumi lub oscypkiem i tak doprawionym kurczakiem :). Pozdrawiam
wrzesień 1, 2014
O kurcze, genialny pomysł z tym grillowanym arbuzem!
wrzesień 1, 2014
Dzięki :). Jeśli nie próbowałeś, to polecam.