Filet Mignon po mojemu – czyli sposób na rozpływającą się w ustach wołowinę

ligawa wołowa3

Mięciutka, rozpływająca się w ustach wołowina… Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :). Mięso, za którym tęsknię… Prezentowany przepis to moja receptura na filet Mignon. W oryginalnym francuskim przepisie korzysta się z najcieńszej części polędwicy wołowej… Wiem, wiem… ta część mięsa wołowego nie należy do najtańszych ale postanowiłam przeskoczyć przeszkodę i w podobny sposób przygotować ligawę wołową. Konieczna była modyfikacja czasu obróbki termicznej gdyż ligawa jest grubsza i mniej delikatna od polędwicy – ale informuję, że się udało, a wołowina smakowała wyśmienicie. Tak przygotowaną można również podawać na zimno do kanapek czy sałatek ale przyznam się, że jeszcze mi się to nie przytrafiło – nawet gdy robiłam większy kawałek mięsa to rodzinka i tak wyrywała sobie ostatnie kąski… Czy trzeba pisać coś więcej? Polecam :D…

ligawa wołowa1 ligawa wołowa2 ligawa wołowa4 Składniki na ok. 5 osób:

  • 1kg ligawy wołowej
  • 3-4 łyżki posiekanych listków rozmarynu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • Sok i skórka otarta cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane)
  • Pieprz i sól

Puree z zielonego groszku:

  • 3 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • Mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 szklanka listków mięty
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki śmietany 30% (można pominąć)

Karmelizowane, grillowane marchewki:

  • Ok. 10 sztuk młodych marchewek (lub więcej jeśli domownicy mają duży apetyt)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki marynaty pozostałej po wołowinie
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Wołowina:

  • Mięso umyć, pozbawić białych błon, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem.
  • Przygotować marynatę w dużej misce przez dokładne wymieszanie wszystkich jej składników po czym powstałą miksturą dokładnie natrzeć mięso, wygniatając je rękami (by smak marynaty dotarł również do środka mięsa). Wołowinę pozostawić w misce, przykryć folią aluminiową i odstawić na ok. 30-40 minut (mięso maksymalnie można marynować przez 5 – 6 godzin – później bardzo mocno przechodzi smakiem marynaty). Nie trzymać w lodówce bo wołowina w środku będzie zimna i może się nie udać – będzie surowa.
  • W czasie gdy mięso się marynuje, przygotować puree i marchewki.

Marchewki:

  • Marchewki oskrobać, odciąć nać i przekroić na pół. Obgotować na parze (woda z 1 łyżką sosu sojowego) przez ok. 10-15 minut, tak by były jeszcze lekko twarde (można je również gotować po prostu w osolonej wodzie podobną ilość czasu). Odcedzić – grillować dopiero gdy mięso będzie w piekarniku.

Wołowina cd:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni oraz bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu.
  • Na rozgrzany ruszt położyć ligawę wołową i grillować z każdej strony przez 2-3 minuty (czyli łącznie ok. 10 minut). Uwaga – patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana – to bardzo istotne.
  • Następnie mięso przenieść do naczynia żaroodpornego, polać po wierzchu łyżką marynaty i piec w rozgrzanym piekarniku przez 12 – 16 minut (czas zależy od wielkości i grubości ligawy oraz od tego czy lubimy krwiste, czy wypieczone mięso).
  • Kolejno wyciągnąć wołowinę z piekarnika, przenieść na talerz i zostawić na ok. 8-10 minut by odpoczęła. Na dnie naczynia żaroodpornego pozostanie sos, którym warto polać mięso podczas podania.
  • Gotową ligawę okroić w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • W czasie gdy wołowina będzie się piekła przygotować puree i grillować marchewki.

Puree z zielonego groszku i mięty:

  • Zagotować wodę z niewielką ilością soli i ugotować w niej groszek do miękkości. Ugotowany odcedzić, 2/3 przenieść do misy blendera, wsypać listki mięty, dodać masło, posiekany ząbek czosnku i zmiksować.
  • Doprawić pieprzem i solą do smaku. Jeśli puree jest zbyt zwarte dodać 1-2 łyżki śmietany 30%.

Grillowane marchewki:

  • 2 łyżki marynaty z macerowania wołowiny, miód i miękkie masło wymieszać w misce. Przenieść do niej marchewki i dokładnie obtoczyć je w powstałej masie.
  • Układać oblepione marynatą marchewki na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować z każdej strony po ok. 3 minuty (aż będą miękkie).
  • Mięso wykładać na talerze, nałożyć puree i posypać je 1/3 groszku który pozostał po gotowaniu, ułożyć marchewki, polać ligawę sosem i jeść.

Smacznego :)

Ligawa wołowa6

 

2 Komentarze
  • Marta
    sierpień 3, 2014

    Wyglada przepysznie, na pewno wyprobuje przepis w tym tygodniu :).

    • aga
      sierpień 3, 2014

      W takim razie trzymam kciuki i z niecierpliwością czekam na opinię. Pozdrawiam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *