Wołowe ragout z nitkami cukinii i pistacjami

Wołowe ragu z nitkami cukinii

Wołowe mięso duszone z warzywami, odrobiną grzybów i świeżymi ziołami czyli… wołowe ragout, które uwielbiamy :). Jest lekkie i bardzo esencjonalne. To mięso, to baza do przygotowania innych potraw np.: po dodaniu nieco pomidorów i parmezanu lub grana padano będzie świetne do makaronu, do zapiekanki: z plastrami cukinii lub bakłażana i mozzarellą, a po zaostrzeniu (świeżą papryczką chili) nadaje się wspaniale do tortilli w sąsiedztwie guacamole. Jest niezwykle uniwersalne i pasuje do wszystkiego. Ponieważ jest nieco czasochłonne na raz przygotowuję większą ilość, część zamrażam (by było gotowe gdy zapragniemy zjeść np. zapiekankę). Dziś prezentuję makaron otrzymany z plastrów cukinii z ragout i pistacjami. Cukinię dzielimy na bardzo cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw lub krajalnicy i obgotowujemy krótko na parze by była sprężysta i delikatnie chrupiąca, a nie rozgotowana i namoknięta wodą. Po połączeniu z mięsem, odrobiną oliwy i sera oraz garścią pistacji tworzy wyjątkowo smaczną potrawę, która będzie również świetną propozycją dla wszystkich liczących kalorie ;). Polecam!

Wołowe ragu z nitkami cukinii1 Wołowe ragu z nitkami cukinii2 Wołowe ragu z nitkami cukinii3

Składniki na 5 – 6 porcji:

  • 500g mięsa wołowego (u mnie udziec i łopatka)
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 (średniej wielkości) pietruszka
  • 3 mrożone podgrzybki lub prawdziwki (mogą być też grzyby suszone, świeże lub pieczarki)
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku (raz robię z rozmarynem, raz z tymiankiem w zależności od tego co mam i do jakiej potrawy chcę wykorzystać mięso) i dodatkowo świeży rozmaryn lub tymianek (2 łyżki listków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • 1 – 2 łyżki masła
  • Płatki chili lub pieprz Cayenne do smaku (ja lubię gdy jest delikatnie ostre)
  • 400g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej
  • 50ml wina lub wody
  • 1 łyżka sosu sojowego lub sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: nitki z cukinii (plasterki cukinii otrzymane przy użyciu obieraczki do warzyw lub krajalnicy), płatki twardego sera (np. grana padano), garść pistacji, świeży tymianek i oliwa do skropienia.

Przygotowanie:

  • Cebulę, łodygę selera naciowego i grzyby bardzo drobno posiekać, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Można również wrzucić wszystkie składniki do blendera lub malaksera i zmiksować.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i gdy będzie już gorąca, dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili zmielone mięso wołowe. Energicznie mieszać by nie powstały duże grudki i mięso równomiernie się obsmażyło. Jeśli używamy dodać łyżkę sosu sojowego lub sosu Worcestershire.
  • Na drugiej patelni na maśle podsmażyć drobno posiekane i starte warzywa i grzyby (lub zmiksowane). Smażyć ok. 3 – 4 minut.
  • Następnie podsmażone warzywa przenieść do mięsa i wymieszać. Wlać pomidory w puszce, wino lub wodę, wsypać niepełną łyżeczkę soli, tymianku lub rozmaryny (u mnie tym razem tymianek) i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Zagotować, po czym skręcić palnik, na najmniejszy płomień i gotować do czasu gdy płyn odparuje, a powstała masa pięknie oklei mięso. Potrwa to długo (ok. 1- 2 godzin). Garnek z mięsem powinien być przykryty, ale tak by parujący płyn miał ujście.
  • Na koniec doprawić ewentualnie pieprzem, solą, dodać 1 – 2 łyżki świeżych ziół (tymianku lub rozmarynu) i ewentualnie płatki chili lub pieprz Cayenne. Mięso jest gotowe.
  • Cukinię dokładnie umyć i obieraczką do warzyw lub krajalnicą pokroić na cienki plasterki – jedna średnia cukinia starczy na jedną osobę.
  • Powstały cukiniowy makaron obgotować na parze przez ok. 3 minuty. Po czym wymieszać z odrobiną oliwy i startego twardego sera.
  • Cukinię wykładać na talerze, układać na niej mięso, posypać pokruszonymi pistacjami, pieprzem, świeżym tymiankiem i wiórkami twardego sera. Polać oliwą i jeść :).

Smacznego :)Wołowe ragu z nitkami cukinii4 Wołowe ragu z nitkami cukinii5

brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *