Co powiecie na sernik z tuńczykiem, doprawiony pastą z oliwek? Wielbicieli wytrawnych wypieków zapraszam na kawałek :). Wszystko zaczęło się od tego, że od tygodni przekładałam puszkę tuńczyka w szafce ale nadszedł dzień kiedy powiedziałam – „dziś przyszedł na Ciebie czas”. Chciałam zrobić coś innego, coś czego jeszcze nie próbowałam i tu zainspirował mnie przepis Moniki z gotujebolubi.blox.pl. Wytrawny sernik okazał się strzałem w dziesiątkę. Zamiast twarogu sernikowego użyłam sera otrzymanego z jogurtu naturalnego i sera ricotty – chociaż spokojnie w przypadku tego przepisu można korzystać z sera z jogurtu – jest kremowy, delikatny w smaku, pyszny, równie dobrze sprawdza się w przypadku słodkich wypieków. Dodatek rzeżuchy, która patrzyła na mnie z parapetu, to akcent wiosenny ale moim zdaniem bardzo trafiony. Kawałek serniczka polany oliwą z oliwek i podany z dodatkową porcją rzeżuchy to jest to :). Polecam
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka ulubionych płatków (u mnie jęczmienne)
- 40g masła
- 1 łyżka startego twardego sera (u mnie grana padano)
Masa serowa:
- duże opakowanie bardzo gęstego jogurtu naturalnego – 400g (u mnie Pilos)
- 250g sera ricotta (lub twarogu sernikowego)
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- ¾ szklanki oliwek czarnych i zielonych
- 4 fileciki anchovies (opcjonalnie)
- 9 suszonych pomidorów
- 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
- 0,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- 0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki lub rzeżuchy (u mnie rzeżucha)
- duży ząbek czosnku
- 5 (średnich) jaj
Przygotowanie:
- Dzień przed pieczeniem sernika, na sicie zawieszonym na misce ułożyć gazę i wylać jogurt naturalny. Zostawić na noc lub dobę by dokładnie odsączyć płyn z jogurtu. Po tym czasie otrzymamy kremowy gęsty ser (przypominający mascarpone).
- Płatki uprażyć na suchej patelni i jeszcze ciepłe połączyć z masłem i serem. Powstałą masą wyłożyć dół tortownicy.
- Do naczynia blendera przenieść oliwki, suszone pomidory, anchovies, kapary, szczypiorek, rzeżuchę i czosnek i zmiksować tak by pozostały drobne kawałki.
- Połączyć ze sobą ser otrzymany z jogurtu i ser ricotta. Dodać zblenderowane oliwki, dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Następnie dodać jaja i miksować chwilę do połączenia składników.
- Wyłożyć połowę masy serowej na spód tortownicy, następnie ułożyć odsączonego tuńczyka i przykryć go pozostałą masą, wyrównać powierzchnię.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 50 minut.
- Po upieczeniu ostudzić, zdjąć obręcz i schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
marzec 24, 2013
Jak smakuje tak jak wygląda to wspaniale.