A może kawałek serniczka?…

sernik z tuńczyka 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Co powiecie na sernik z tuńczykiem, doprawiony pastą z oliwek? Wielbicieli wytrawnych wypieków zapraszam na kawałek :). Wszystko zaczęło się od tego, że od tygodni przekładałam puszkę tuńczyka w szafce ale nadszedł dzień kiedy powiedziałam – „dziś przyszedł na Ciebie czas”. Chciałam zrobić coś innego, coś czego jeszcze nie próbowałam i tu zainspirował mnie przepis Moniki z gotujebolubi.blox.pl. Wytrawny sernik okazał się strzałem w dziesiątkę. Zamiast twarogu sernikowego użyłam sera otrzymanego z jogurtu naturalnego i sera ricotty – chociaż spokojnie w przypadku tego przepisu można korzystać z sera z jogurtu – jest kremowy, delikatny w smaku, pyszny, równie dobrze sprawdza się w przypadku słodkich wypieków. Dodatek rzeżuchy, która patrzyła na mnie z parapetu, to akcent wiosenny ale moim zdaniem bardzo trafiony. Kawałek serniczka polany oliwą z oliwek i podany z dodatkową porcją rzeżuchy to jest to :). Polecam

Składniki:

sernik z tuńczyka 3Spód:

  • 1 szklanka ulubionych płatków (u mnie jęczmienne)
  • 40g masła
  • 1 łyżka startego twardego sera (u mnie grana padano)

Masa serowa:

  • duże opakowanie bardzo gęstego jogurtu naturalnego – 400g (u mnie Pilos)
  • 250g sera ricotta (lub twarogu sernikowego)
  • puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • ¾ szklanki oliwek czarnych i zielonych
  • 4 fileciki anchovies (opcjonalnie)
  • 9 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki lub rzeżuchy (u mnie rzeżucha)
  • duży ząbek czosnku
  • 5 (średnich) jaj

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem sernika, na sicie zawieszonym na misce ułożyć gazę i wylać jogurt naturalny. Zostawić na noc lub dobę by dokładnie odsączyć płyn z jogurtu. Po tym czasie otrzymamy kremowy gęsty ser (przypominający mascarpone).
  • Płatki uprażyć na suchej patelni i jeszcze ciepłe połączyć z masłem i serem. Powstałą masą wyłożyć dół tortownicy.
  • Do naczynia blendera przenieść oliwki, suszone pomidory, anchovies, kapary, szczypiorek, rzeżuchę i czosnek i zmiksować tak by pozostały drobne kawałki.
  • Połączyć ze sobą ser otrzymany z jogurtu i ser ricotta. Dodać zblenderowane oliwki, dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Następnie dodać jaja i miksować chwilę do połączenia składników.
  • Wyłożyć połowę masy serowej na spód tortownicy, następnie ułożyć odsączonego tuńczyka i przykryć go pozostałą masą, wyrównać powierzchnię.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 50 minut.
  • Po upieczeniu ostudzić, zdjąć obręcz i schłodzić przed podaniem.

 

Smacznego!

sernik z tuńczyka 2sernik z tuńczyka 4

Komentarz
  • Celina
    marzec 24, 2013

    Jak smakuje tak jak wygląda to wspaniale.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *