Domowy hummus

Hummus

Hummus to smarowidło, które w mojej lodówce jest na bieżąco :). Długo trwało zanim doszłam do swojego ulubionego przepisu ale dziś wiem, że go mam i mogę się nim z Wami podzielić :D. W moim domu wykorzystuje się go nie tylko do smarowania chleba, jemy go z sałatkami na różne sposoby. Jest przepyszny, delikatny w smaku i zdrowy. Mam nadzieję, że Wam ta kompozycja zasmakuje tak samo jak mnie i moim bliskim. Polecam :).

Hummus2

Składniki:

  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 – 300 g ugotowanej ciecierzycy (ja namoczyłam 400g przez noc w wodzie i gdy naciągnęła odważyłam ponad 250g, a resztę wykorzystałam do casserole z kurczaka).
  • Sok z połowy cytryny (lub nieco więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego (nie więcej)
  • Ok. 70 – 100 ml wody z gotowania ciecierzycy lub ciepłej wody z czajnika
  • Sól do smaku (ale trzeba dać przynajmniej 1/3 łyżeczki)
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

Przygotowanie:

  • Sezam uprażyć na suchej patelni, a gdy ostygnie zmiksować ziarna razem z 2 łyżkami oliwy na gładki krem – tak otrzymamy domową pastę Tahini.
  • Ciecierzycę (400g wcześniej namoczonej w ok. 1 litrze wody) ugotować w wodzie z moczenia z dodatkiem łyżeczki soli i ząbka czosnku przez ok. 30 – 40 minut do miękkości. Następnie odważyć ok. ponad 250g (resztę można wykorzystać do casserole lub zrobić więcej humusu).
  • Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni i uprażony rozetrzeć w moździerzu.
  • Odważoną ciecierzycę, sok z cytryny, sól, olej sezamowy, pastę Tahini ( domową – przygotowaną z ziaren sezamu) , ząbki czosnku i zmielony kim rzymski i wodę z gotowania ciecierzycy (lub ciepłą wodę) umieścić w misie blendera lub malaksera i zmiksować na gładki krem. Jeśli pasta będzie zbyt sztywna dodać jeszcze nieco wody i ewentualnie dosolić.
  • Podawać z chlebem, grzankami w towarzystwie granatu, pieprzu Cayenne, kolendry lub jak kto lubi. Hummus wspaniale nadaje się również do sałatek :)

Smacznego :)Hummus1

2 Komentarze
  • Mag ;)
    sierpień 20, 2013

    z cytryną i kminem rzymskim nie znałam ;) moja wersja jest z czosnkiem i suszonymi pomidorami ;)

  • aga
    sierpień 23, 2013

    Z suszonymi pomidorami :) na pewno wypróbuję – zapowiada się ciekawie :D

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *