Hummus to smarowidło, które w mojej lodówce jest na bieżąco :). Długo trwało zanim doszłam do swojego ulubionego przepisu ale dziś wiem, że go mam i mogę się nim z Wami podzielić :D. W moim domu wykorzystuje się go nie tylko do smarowania chleba, jemy go z sałatkami na różne sposoby. Jest przepyszny, delikatny w smaku i zdrowy. Mam nadzieję, że Wam ta kompozycja zasmakuje tak samo jak mnie i moim bliskim. Polecam :).
Składniki:
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 250 – 300 g ugotowanej ciecierzycy (ja namoczyłam 400g przez noc w wodzie i gdy naciągnęła odważyłam ponad 250g, a resztę wykorzystałam do casserole z kurczaka).
- Sok z połowy cytryny (lub nieco więcej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego (nie więcej)
- Ok. 70 – 100 ml wody z gotowania ciecierzycy lub ciepłej wody z czajnika
- Sól do smaku (ale trzeba dać przynajmniej 1/3 łyżeczki)
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:
- Sezam uprażyć na suchej patelni, a gdy ostygnie zmiksować ziarna razem z 2 łyżkami oliwy na gładki krem – tak otrzymamy domową pastę Tahini.
- Ciecierzycę (400g wcześniej namoczonej w ok. 1 litrze wody) ugotować w wodzie z moczenia z dodatkiem łyżeczki soli i ząbka czosnku przez ok. 30 – 40 minut do miękkości. Następnie odważyć ok. ponad 250g (resztę można wykorzystać do casserole lub zrobić więcej humusu).
- Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni i uprażony rozetrzeć w moździerzu.
- Odważoną ciecierzycę, sok z cytryny, sól, olej sezamowy, pastę Tahini ( domową – przygotowaną z ziaren sezamu) , ząbki czosnku i zmielony kim rzymski i wodę z gotowania ciecierzycy (lub ciepłą wodę) umieścić w misie blendera lub malaksera i zmiksować na gładki krem. Jeśli pasta będzie zbyt sztywna dodać jeszcze nieco wody i ewentualnie dosolić.
- Podawać z chlebem, grzankami w towarzystwie granatu, pieprzu Cayenne, kolendry lub jak kto lubi. Hummus wspaniale nadaje się również do sałatek
sierpień 20, 2013
z cytryną i kminem rzymskim nie znałam
moja wersja jest z czosnkiem i suszonymi pomidorami 
sierpień 23, 2013
Z suszonymi pomidorami
na pewno wypróbuję – zapowiada się ciekawie 