Pesto z pieczonej dyni i pasta z jego udziałem :)

Pesto z pieczonej dyni3a

Dziś kolejna propozycja wykorzystania upieczonej dyni – pesto, które fajnie sprawdzi się jako smarowidło kanapkowe, dodatek do sałatek lub pasty :). Poza przepisem na samo pesto, niżej znajdziecie również sposób na makaron z jego wykorzystaniem. Szybka (jeśli mamy już pesto, które świetnie się przechowuje), prosta i smaczna pasta dyniowa. Na smak pesto największy wpływ oczywiście będzie miała odmiana dyni, z której korzystamy. Jedne są bardziej słodkie, inne maja więcej wody – temat rzeka. Gdy zdobędę więcej informacji o walorach smakowych poszczególnych odmian, z pewnością poświęcę im oddzielny post. Najważniejsze by wybierać dynie o jak najbardziej pomarańczowym miąższu lub intensywnie żółtym. Wracając do pasty – jest dynia, są orzechy, jest smak jesieni na talerzu. Polecam :).

Pesto z pieczonej dyni6 - a Pesto z pieczonej dyni - a Pesto z pieczonej dyni2 - a

Składniki:

Pesto:

  • 250g upieczonej dyni
  • 3 – 4 łyżki pestek słonecznika (pestek dyni lub orzechów włoskich)
  • Garść listków szałwii
  • 3 – 4 łyżki startego twardego sera (grana padano, peccorino, parmezanu, bursztynu, świetny będzie również cheddar)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Duży ząbek czosnku
  • Oliwa (wedle upodobania – ja dałam 8 łyżek)
  • 2 łyżki soku z cytryny (jeśli dynia jest słodka, jeśli wodnista – nie dodawać soku)
  • Pieprz i sól do smaku

Makaron z pesto z pieczonej dyni: (dla 2 osób)

  • Garść listków szałwii
  • Garść orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do podania
  • Kilka plasterków sera pleśniowego (u mnie roladka kozia ale może być również zwykły camembert)
  • 2 – 3 łyżki pesto z dyni
  • Makaron (u mnie razowe spaghetti)

Do dekoracji: odrobina startego twardego sera, świeżo mielony pieprz, listki szałwii, oliwa dobrej jakości

Przygotowanie:

Pesto:

  • Dynię upiec jak w tym przepisie (klik).
  • Upieczoną przenieść do pojemnika blendera. Dodać uprażone na suchej patelni i wystudzone ziarna słonecznika, listki szałwii, ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, oliwę, połowę utartego sera oraz sok z cytryny (jeśli mamy mocno słodką odmianę dyni) i dokładnie wszytko zmiksować. Połączyć z pozostałą ilością sera i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Pesto przechowywać w lodówce – będzie świetne do kanapek, makaronów czy sałatek.

Makaron z pastą z pieczonej dyni.

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej drobno posiekany czosnek, listki szałwii (mogą być posiekane) oraz orzechy włoskie. Smażenie powinno zająć ok. 1 – 2 minut.
  • Następnie na patelnię wrzucić odsączony makaron, pesto i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  • Wyłączyć grzanie i dorzucić porwane kawałki sera pleśniowego. Ponownie zamieszać. Pesto powinno dokładnie otulić nitki makaronu.
  • Przełożyć na talerze, polać oliwą dobrej jakości, posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, listkami szałwii oraz odrobiną startego sera.

Smacznego :)Pesto z pieczonej dyni4 - a

2 Komentarze
  • tu-tusia
    listopad 25, 2013

    Wygląda przeapetycznie :)

    • aga
      listopad 25, 2013

      Dziękuję :). Smakuje równie dobrze jak wygląda :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *