Dziś kolejna propozycja wykorzystania upieczonej dyni – pesto, które fajnie sprawdzi się jako smarowidło kanapkowe, dodatek do sałatek lub pasty :). Poza przepisem na samo pesto, niżej znajdziecie również sposób na makaron z jego wykorzystaniem. Szybka (jeśli mamy już pesto, które świetnie się przechowuje), prosta i smaczna pasta dyniowa. Na smak pesto największy wpływ oczywiście będzie miała odmiana dyni, z której korzystamy. Jedne są bardziej słodkie, inne maja więcej wody – temat rzeka. Gdy zdobędę więcej informacji o walorach smakowych poszczególnych odmian, z pewnością poświęcę im oddzielny post. Najważniejsze by wybierać dynie o jak najbardziej pomarańczowym miąższu lub intensywnie żółtym. Wracając do pasty – jest dynia, są orzechy, jest smak jesieni na talerzu. Polecam :).
Składniki:
Pesto:
- 250g upieczonej dyni
- 3 – 4 łyżki pestek słonecznika (pestek dyni lub orzechów włoskich)
- Garść listków szałwii
- 3 – 4 łyżki startego twardego sera (grana padano, peccorino, parmezanu, bursztynu, świetny będzie również cheddar)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Duży ząbek czosnku
- Oliwa (wedle upodobania – ja dałam 8 łyżek)
- 2 łyżki soku z cytryny (jeśli dynia jest słodka, jeśli wodnista – nie dodawać soku)
- Pieprz i sól do smaku
Makaron z pesto z pieczonej dyni: (dla 2 osób)
- Garść listków szałwii
- Garść orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy + oliwa do podania
- Kilka plasterków sera pleśniowego (u mnie roladka kozia ale może być również zwykły camembert)
- 2 – 3 łyżki pesto z dyni
- Makaron (u mnie razowe spaghetti)
Do dekoracji: odrobina startego twardego sera, świeżo mielony pieprz, listki szałwii, oliwa dobrej jakości
Przygotowanie:
Pesto:
- Dynię upiec jak w tym przepisie (klik).
- Upieczoną przenieść do pojemnika blendera. Dodać uprażone na suchej patelni i wystudzone ziarna słonecznika, listki szałwii, ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, oliwę, połowę utartego sera oraz sok z cytryny (jeśli mamy mocno słodką odmianę dyni) i dokładnie wszytko zmiksować. Połączyć z pozostałą ilością sera i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Pesto przechowywać w lodówce – będzie świetne do kanapek, makaronów czy sałatek.
Makaron z pastą z pieczonej dyni.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
- Na patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej drobno posiekany czosnek, listki szałwii (mogą być posiekane) oraz orzechy włoskie. Smażenie powinno zająć ok. 1 – 2 minut.
- Następnie na patelnię wrzucić odsączony makaron, pesto i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Wyłączyć grzanie i dorzucić porwane kawałki sera pleśniowego. Ponownie zamieszać. Pesto powinno dokładnie otulić nitki makaronu.
- Przełożyć na talerze, polać oliwą dobrej jakości, posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, listkami szałwii oraz odrobiną startego sera.
listopad 25, 2013
Wygląda przeapetycznie
listopad 25, 2013
Dziękuję :). Smakuje równie dobrze jak wygląda