Pasta z sezonowych warzyw w kremowym szafranowym sosie na bazie serka mascarpone i żółtek. Smakowała nam zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z dodatkiem szynki dojrzewającej. Pomysł na szybkie i pełne aromatów danie osadzone w sezonie za sprawą wykorzystania świeżej cukinii i fasolki szparagowej. Szafran nadaje całości głębi i moim zdaniem wspaniale komponuje się z cukinią – sprawdziłam choćby dodając go do tarty z kwiatami cukinii. Tak podany makaron polecam na obiad lub kolację w gronie przyjaciół – jego wykwintny smak z pewnością zaskoczy gości i domowników :).
- 150 – 200g cukinii (jedna mała)
- 120g fasolki szparagowej (jedna spora garść)
- Połowa cebuli cukrowej
- 2 – 3 plasterki szynki dojrzewającej (u mnie Serrano) – opcjonalnie
- 2 pełne łyżki sera mascarpone
- 2 żółtka
- Duża szczypta szafranu
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina lub wody z gotowania makaronu
- Ok. 150g makaronu (u mnie razowe spaghetti)
- 1 łyżka oliwy i plasterek masła
- Pieprz i sól do smaku
Do podania: listki tymianu lub mięty, starty ser np. Grana Padano, oliwa do skropienia
Przygotowanie:
- Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie (gotować ok. 6-8 minut)
- Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. Zachować ¼ szklanki wody z gotowania makaronu jeśli nie używamy wina.
- W szklance wymieszać ser mascarpone, żółtka, wino lub wodę z gotowania makaronu i szafran. Odstawić na chwilę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i masło i podsmażyć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać cukinię i posolić. Smażyć chwilę (ok. 2 minut) po czym wrzucić obgotowaną fasolkę szparagową.
- Na patelnię wlać przygotowany szafranowy sos, dokładnie zamieszać i po chwili zdjąć z ognia. Sos nie powinien być ścięty, ale kremowy i delikatnie płynny.
- Dodać ugotowany ciepły makaron, pokrojoną szynkę (w wersji wegetariańskiej pominąć). Energicznie zamieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Wykładać na talerze dekorując świeżymi listkami tymianku lub mięty, świeżo mielonym czarnym pieprzem, oprószyć startym serem, polać odrobiną dobrej jakości oliwy. Jeśli nie stosowaliśmy wina można również danie delikatnie skropić sokiem z cytryny.
sierpień 10, 2014
Bardzo dziękuję za przepis! Danie smakowało całej mojej Rodzinie. Do tego piękne zdjęcia. Nie mogę się już doczekać, aby wypróbować kolejne przepisy. Pozdrawiam serdecznie:)
sierpień 10, 2014
Bardzo się cieszę, że pasta smakowała :). Żadne zdjęcia nie dodadzą potrawie tyle smaku co komentarze zadowolonych konsumujących. Dziękuję i zapraszam, mam nadzieję, że pozostałe przepisy również nie zawiodą :).
sierpień 12, 2014
Danie jest świetne!!! Łatwe, pyszne i szybkie do zrobienia!!! Dzięki za super przepis, będziemy do niego wracać!!!
sierpień 12, 2014
Super :)! Dzięki za opinię. Pozdrawiam
sierpień 21, 2014
Zgadzam się z przedmówczyniami! Danie fantastyczne, no i ten zapach szafranu..:)
sierpień 21, 2014
:), bardzo mi miło, że makaron smakuje. Takie komentarze to najlepsza rekomendacja. Dziękuję i pozdrawiam