Przepis na prezentowany bigos – leczo, to kolejny po lodach, który jest z w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Powoli ewoluował, zmienialiśmy proporcje i szukaliśmy tego połączenia, które lubimy najbardziej – oto właśnie ono :). Cała rodzina jednomyślnie orzekła, że najsmaczniejszy wychodzi gdy cukinii jest dużo więcej niż pozostałych składników i tego będę bronić jak konstytucji (;)) – za sprawą cukinii jest delikatniejszy i maślany w smaku. Wspaniały w wersji wegetariańskiej czy z ulubioną kiełbaską. Lekki – używam jedynie 2-3 łyżki tłuszczu. Można go zrobić z połowy porcji – ale ja nauczona doświadczeniem gotuję gar jak dla pułku wojska bo ten bigos dużo szybciej znika niż powstaje. Jeszcze smaczniejszy jest następnego dnia gdy smaki się przegryzą – dłużej nie udało mi się go przetrzymać więc nie wiem jak smakuje trzeciego dnia. Jak tylko natura obrodzi cukinią, jemy bigos. Polecam :).
Składniki na duży garnek (6 litrów):
- 3 kg cukinii – u mnie 3 duże cukinie (każda o wadze ok. 1 kg)
- 3 – 4 duże czerwone papryki (ok. 500-700g)
- 1,2 kg pomidorów (lub 2 puszki pomidorów w puszcze – czyli 800g)
- 3 – 4 duże cebule
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- Ok. 150g dobrej jakości kiełbasy (u mnie chorizo)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Natka pietruszki i bazylia (najlepiej świeże) – wedle upodobania
- Pieprz i sól do smaku
Do podania: grzanki, natka pietruszki, oliwa do skropienia
Przygotowanie:
- Cukinie, papryki i pomidory dokładnie umyć.
- Jeśli cukinie są duże – należy obrać je ze skóry – jest twarda i niesmaczna, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Jeśli korzystamy z mniejszych młodych warzyw wówczas możemy pokroić je razem ze skórą w kostkę – małe cukinie nie mają tak dużych pestek więc czasem nie ma konieczności ich wycinania.
- Paprykę również pokroić w dużą kostkę – ok. 1 – 2 cm. Cebulę, papryczkę chili i czosnek bardzo drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory i wyciąć twardy rdzeń i w głębokim talerzu rozdrobnić na mniejsze kawałki – w talerzu by nie stracić soku.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, a następnie dodać masło. Zeszklić cebulę (ok. 2 minuty). Kolejno dodać papryczkę chili (jeśli korzystamy), posiekany czosnek i łyżeczkę słodkiej papryki. Smażyć całość ok. 2 minut.
- Do garnka wrzucić pokrojoną cukinię i dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucić paprykę – dusić 5 minut. Wlać pomidory z puszki (lub pokrojone pomidory bez skóry wraz z sokiem). Wlać sos sojowy, wsypać łyżeczkę soli, dodać pieprz, zamieszać i gotować jeszcze ok. 35-45 minut (by cukinia i papryka odpowiednio zmiękły – czas zależy również od wielkości garnka) . Jeśli chcemy by sos bardziej odparował gotować 30 – 40 minut dłużej. Doprawić pieprzem solą i posiekanymi ziołami – u mnie natka pietruszki i bazylia.
- Kiełbaskę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie – gdy się zarumieni, dodać do garnka z bigosem i zamieszać.
- Bigos im częściej odgrzewany tym lepszy (jak każdy bigos). Można go pasteryzować w słoikach (bez kiełbasy !!!) – świetnie się przechowuje.
sierpień 16, 2013
U mnie w domu, po latach nie dopuszczania do kuchni, nawet przyznali mi jeden punkt za to danie
Za to Ty masz ode mnie 10 
sierpień 17, 2013
Wiem jak to jest… Czasem „swoich” najtrudniej zadowolić
i cieszę się, że bigos smakował 