Placuszki idealne na śniadanie, przystawkę lub lekką kolację ;)… Najsmaczniejsze latem, spożywane samodzielnie z kwaśną śmietaną lub w towarzystwie łososia wędzonego i jajka w koszulce. Sprawdzą się również jako dodatek do delikatnego mięsa kurczaka lub ryby np. takiej. Po prostu niebo w gębie… Zachęcam wszystkich, którzy nie próbowali podobnego zestawienia… Naprawdę warto :)!
Składniki: (na ok. 8 – 10 placuszków) dla 2 osób:
- 1 średniej wielkości cukinia o wadze ok. 500g
- 1duże jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 – 3 łyżki startego twardego sera (można pominąć)
- 1,5 łyżki ziaren sezamu lub pestek słonecznika
- 1 papryczka chilli
- Listki z 1/3 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki mąki (dowolnej)
- Pieprz i sól do smaku
- Ewentualnie 1-2 łyżki wody lub mleka
- 2 łyżki oliwy lub innego ulubionego oleju
Dodatki: 80 – 100g łososia wędzonego, 2 jajka ugotowane w koszulkach lub sadzone z lejącym żółtkiem
Przygotowanie:
- Cukinię myć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posolić i odstawić na pół godziny(lub na całą noc jeśli przygotowujemy placki na śniadanie).
- Gdy cukinia pod wpływem soli puści wodę, w rękach odcisnąć starty miąższ warzywa i suchy przełożyć do innej miski.
- Papryczkę chilli, natkę pietruszki i czosnek posiekać bardzo drobno, ser zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, a sezam lub pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przenieść do miseczki z cukinią i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą.
- Do masy wbić jajo i dodać mąkę, dokładnie wymieszać i jeśli masa jest zbyt sztywna dodać mleko lub wodę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wykładać po łyżce ciasta i smażyć placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Kolejno rozgrzać drugą łyżkę oliwy i powtórzyć czynność.
- Usmażone placuszki osączać na papierowych ręcznikach i podawać układane w piramidy z łososiem wędzonym i jajkiem w koszulce na wierzchu. Gdy żółtko jaja się rozleje, danie będzie najsmaczniejsze. Placuszki można również podawać z kwaśną śmietaną, z sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa lub ryb.
Zostaw odpowiedź