Placuszki z cukinii – pyszne :)!

placuszki z cukinii2Placuszki idealne na śniadanie, przystawkę lub lekką kolację ;)… Najsmaczniejsze latem, spożywane samodzielnie z kwaśną śmietaną lub w towarzystwie łososia wędzonego i jajka w koszulce. Sprawdzą się również jako dodatek do delikatnego mięsa kurczaka lub ryby np. takiej. Po prostu niebo w gębie… Zachęcam wszystkich, którzy nie próbowali podobnego zestawienia… Naprawdę warto :)!

placuszki z cukinii3Składniki: (na ok. 8 – 10 placuszków) dla 2 osób:

  • 1 średniej wielkości cukinia o wadze ok. 500g
  • 1duże jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki startego twardego sera (można pominąć)
  • 1,5 łyżki ziaren sezamu lub pestek słonecznika
  • 1 papryczka chilli
  • Listki z 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki (dowolnej)
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ewentualnie 1-2 łyżki wody lub mleka
  • 2 łyżki oliwy lub innego ulubionego oleju

Dodatki: 80 – 100g łososia wędzonego, 2 jajka ugotowane w koszulkach lub sadzone z lejącym żółtkiem

Przygotowanie:

  • Cukinię myć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posolić i odstawić na pół godziny(lub na całą noc jeśli przygotowujemy placki na śniadanie).
  • Gdy cukinia pod wpływem soli puści wodę, w rękach odcisnąć starty miąższ warzywa i suchy przełożyć do innej miski.
  • Papryczkę chilli, natkę pietruszki i czosnek posiekać bardzo drobno, ser zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, a sezam lub pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przenieść do miseczki z cukinią i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą.
  • Do masy wbić jajo i dodać mąkę, dokładnie wymieszać i jeśli masa jest zbyt sztywna dodać mleko lub wodę.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wykładać po łyżce ciasta i smażyć placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Kolejno rozgrzać drugą łyżkę oliwy i powtórzyć czynność.
  • Usmażone placuszki osączać na papierowych ręcznikach i podawać układane w piramidy z łososiem wędzonym i jajkiem w koszulce na wierzchu. Gdy żółtko jaja się rozleje, danie będzie najsmaczniejsze. Placuszki można również podawać z kwaśną śmietaną, z sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa lub ryb.

Smacznego :)
placuszki z cukinii1

brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *