Oto obiecane jajka faszerowane :)… Czas Świąt Wielkanocnych sprawia, że mam najwięcej pomysłów na dania z jajkami w roli głównej. Szczególnie uwielbiam te faszerowane, ponieważ dają najwięcej możliwości do eksperymentowania i szukania swoich smaków. Ostatnio sporo było w mojej kuchni takich eksperymentów i ten wpis to właśnie ich owoc :). Ostatecznie wybrałam trzy musy do faszerowania jaj, każdy z innej bajki. Jajka faszerowane pastą serowo-pomidorową to tradycyjny przepis rodzinny (mama zawsze przygotowywała je na święta). Nie mogło więc go zabraknąć w finałowej trójce ;). Kolejne przepisy to jajka faszerowane musem z awokado i krewetek oraz musem z wędzonej makreli. To dwa bieguny – te z awokado i krewetkami są delikatne w smaku, te z makrelą wyraziste – dla każdego coś miłego :). Najbardziej smakują mi jajka mamy ale depczą im po piętach te z krewetkami i awokado ale ilu ludzi, tyle opinii i każdy może wybrać swoje ulubione. Oto przepisy:
Jajka faszerowane awokado i krewetkami:
- 4 jaja ugotowane na twardo (obrane i podzielone na połówki)
- 1 dojrzałe awokado (nie może być twarde)
- skórka starta z połowy cytryny i 1 łyżka soku z cytryny
- krewetki – 20 sztuk (nieduże), obgotowane i chłodzone
- 1 mały ząbek czosnku (drobno posiekany)
- cienki plasterek cebuli (drobno posikany)
- 1 czubata łyżka posiekanych listków kolendry (lub więcej – do smaku)
- 1,5 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu cayenne i papryki słodkiej
- opcjonalnie można dodać mały kawałek drobno posiekanej papryczki chili
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Żółtka jaj, krewetki, wydrążony miąższ z połowy awokado, skórkę i sok z cytryny, czosnek, kolendrę, majonez i przyprawy zmiksować blenderem tak by pozostały drobne kawałki składników pasty. Konsystencję regulować ilością dodanego majonezu. Powstałą masą napełnić połówki białek jaj.
Jajka faszerowane pastą z makreli wędzonej:
- 4 jajka ugotowane na twardo (obrane i podzielone na połówki)
- mięso makreli wędzonej obranej i rozdrobnionej widelcem
- 2 suszone pomidory pokrojony na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1,5 łyżki majonezu
- papryka słodka, pieprz i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Żółtka jaj i pozostałe wymienione składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Doprawić do smaku i napełnić musem połówki białek jaj.
Makrelę, można również utrzeć z majonezem, żółtkami i sokiem z cytryny w moździerzu , wymieszać z drobno posiekanymi pomidorami suszonymi i kaparami oraz ziołami i faszerować jajka tak przygotowaną sałatka (oczywiście doprawić przed faszerowaniem).
Jajka faszerowane serowo-pomidorową pastą (mojej mamy):
- 4 jaja ugotowane na twardo (obrane i podzielone na połówki)
- 4 łyżki startego sera żółtego (na małych oczkach)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła (można dać więcej)
- 1 łyżka (płaska) majonezu
- 1 czubata łyżka natki pietruszki (posiekanej)
- 0,5 łyżeczki musztardy
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Żółtka jaj, starty ser, masło, majonez, natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy i musztardę umieścić w pojemniku blendera i delikatnie zmiksować (tak by pozostały widoczne kawałki). Doprawić do smaku i napełnić masą białka jaj. Ważnym aspektem jest wybór sera żółtego gdyż od jego smaku i jakości zależy efekt końcowy. Polecam sery o wyrazistym smaku np. Bursztyn.
Jajka można podawać same, z oliwą bądź z sosem:
- jogurt naturalny + majonez (pół na pół)
- jogurt naturalny +majonez + przecier pomidorowy + chrzan + musztarda (w proporcji na łyżki 3:2:0,5:0,5:0,5)
doprawiając dodatkowo pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Smacznego:)
Zostaw odpowiedź