Składniki na zakwas:
- 10 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
- łyżeczka soli
- kilka ząbków czosnku (u mnie 2)
- woda (nieprzegotowana ale ciepła) – tyle ile zabierze mąka + tyle by masa miała konsystencję śmietany. (ok 0,5 litra)
- kromka razowego chleba na zakwasie
Przygotowanie:
- Mąkę zalać wodą w kamiennym naczyniu. Dodać sól, ząbki czosnku i zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce i mieszać codziennie. Po 7 dniach przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce. Zakwas jest gotowy do spożycia po 3-5 dniach.
Składniki na żur (4-6) porcji:
- ok 300 ml zakwasu żytniego (żuru) z przepisu powyżej lub kupnego
- niecałe 2 litry bulionu jarzynowego – przepis na bulion pod listą składników
- 500 g surowej białej kiełbasy
- jedno potrójne lub podwójne żeberko wędzone
- 2,5 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 4 łyżki śmietany kremówki 30% i (ewentualnie) 1 łyżka śmietany 18%
Składniki bulionu:
- Wymienione wyżej mięsa: biała kiełbasa i żeberko
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 obrana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 4 kawałki grzybów suszonych
- kawałek pora
- 1 łyżeczka soli i łyżeczka ziaren pieprzu
Przygotowanie bulionu:
- warzywa obrać, włożyć do ok 3 litrów wody z białą kiełbasą, wędzonym żeberkiem i przyprawami
- gotować ok godziny do miękkości warzyw
- ugotowaną kiełbasę i żeberka wyjąć z bulionu i zostawić (kiełbasę upiec przez 35 minut w 190 stopniach)
- wyjąć również warzywa ale one już nie będą potrzebne
Przygotowanie żuru:
- odmierzyć ok 250ml gotowego żuru i dodać do powstałego bulionu (ok 1,5l lub 1 l). Dodać również chrzan, śmietanę i dokładnie wymieszać.
- dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku
- gotować całość trzy minuty (konsystencja z czasem będzie gęstsza), a następnie dodać majeranek i chwilę gotować (ok 1 minuty)
- jeśli żur nie jest wystarczająco kwaśny, dodać więcej zakwasu.
- Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać z jajkami, cząstkami pieczonej białej kiełbasy i kawałkami mięsa z żeberek.
Życzę smacznego:)
marzec 23, 2013
Fantastyczny blog. Wspaniale napisany, przepiękne zdjęcia, jedzonko wygląda smakowicie. Czekam na więcej
marzec 26, 2013
Dziękuję za miłe słowa, dużo dla mnie znaczą bo dopiero zaczynam. Mam nadzieję, że sprostam oczekiwaniom :). Pozdrawiam