Wielkanocny żur na zakwasie

żur 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na zakwas:

  • 10 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • łyżeczka soli
  • kilka ząbków czosnku (u mnie 2)
  • woda (nieprzegotowana ale ciepła) – tyle ile zabierze mąka + tyle by masa miała konsystencję śmietany. (ok 0,5 litra)
  • kromka razowego chleba na zakwasie

Przygotowanie:

  • Mąkę zalać wodą w kamiennym naczyniu. Dodać sól, ząbki czosnku i zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce i mieszać codziennie. Po 7 dniach przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce. Zakwas jest gotowy do spożycia po 3-5 dniach.

żur 5Składniki na żur (4-6) porcji:

  • ok 300 ml zakwasu żytniego (żuru) z przepisu powyżej lub kupnego
  • niecałe 2 litry bulionu jarzynowegoprzepis na bulion pod listą składników
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • jedno potrójne lub podwójne żeberko wędzone
  • 2,5 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30% i (ewentualnie) 1 łyżka śmietany 18%

Składniki bulionu:

  • Wymienione wyżej mięsa: biała kiełbasa i żeberko
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 obrana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 kawałki grzybów suszonych
  • kawałek pora
  • 1 łyżeczka soli i łyżeczka ziaren pieprzu

żur 7Przygotowanie bulionu:

  • warzywa obrać, włożyć do ok 3 litrów wody z białą kiełbasą, wędzonym żeberkiem i przyprawami
  • gotować ok godziny do miękkości warzyw
  • ugotowaną kiełbasę i żeberka wyjąć z bulionu i zostawić (kiełbasę upiec przez 35 minut w 190 stopniach)
  • wyjąć również warzywa ale one już nie będą potrzebne

Przygotowanie żuru:

  • odmierzyć ok 250ml gotowego żuru i dodać do powstałego bulionu (ok 1,5l lub 1 l). Dodać również chrzan, śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku
  • gotować całość trzy minuty (konsystencja z czasem będzie gęstsza), a następnie dodać majeranek i chwilę gotować (ok 1 minuty)
  • jeśli żur nie jest wystarczająco kwaśny, dodać więcej zakwasu.
  • Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać z jajkami, cząstkami pieczonej białej kiełbasy i kawałkami mięsa z żeberek.

Życzę smacznego:)

żur 6

 

2 Komentarze
  • Gro
    marzec 23, 2013

    Fantastyczny blog. Wspaniale napisany, przepiękne zdjęcia, jedzonko wygląda smakowicie. Czekam na więcej :)

    • admin
      marzec 26, 2013

      Dziękuję za miłe słowa, dużo dla mnie znaczą bo dopiero zaczynam. Mam nadzieję, że sprostam oczekiwaniom :). Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *