Curry z batatami, kalafiorem i dorszem

Curry z dorszem, batatem i kalafiorem3a

Kolejna propozycja na curry. Tym razem z rybą (dorszem), batatami oraz kalafiorem. Zdecydowany faworyt wśród dań tego typu, które do tej pory popełniłam ;)… Przynajmniej zdaniem moim i Męża. Słodycz batata współgra z delikatną rybą i kalafiorem. Wszystko skąpane w kremowym i aromatycznym sosie… No i wreszcie wykończenie dania przez skropienie go sokiem z limonki, która ożywia, odświeża i czyni je kompletnym. Jak na mój gust, wyjątkowo udane połączenie :). Przyprawy to tradycyjne dla curry imbir, czosnek, kurkuma i kolendra – łatwo dostępne i nie za drogie. Jeśli macie problem z kupieniem trawy cytrynowej, po prostu pomińcie składnik w przepisie, ale warto ją wykorzystać… Jak spróbujecie, nie będziecie mieć wątpliwości, że w curry odnajduje się świetnie i zdecydowanie poprawia smak. Tak skomponowana potrawa, to fajny pomysł na kolację lub obiad, szczególnie w chłodniejsze dni i wieczory. Rozgrzewa, poprawia nastrój (za sprawą aromatu) i jest sycąca. Polecam zarówno miłośnikom jak i sceptykom kuchni dalekiego wschodu. Mam nadzieję, że poniższy przepis przekona Was do curry :)…

Curry z dorszem, batatem i kalafiorem4a Curry z dorszem, batatem i kalafiorem6aSkładniki na 4 porcje:

  • 400 – 500g filetu z dorsza
  • ¾ dużego batata
  • Mniej niż pół kalafiora (różyczki)
  • 1 nieduża cebula
  • Połowa puszki pokrojonych pomidorów (200g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400g)
  • 2 łyżki oleju (u mnie arachidowy ale może być również inny)

Przyprawy:

  • Duży kawałek imbiru (2 łyżki startego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki kolendry
  • Mniej niż pół łyżeczki chilli pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
  • Trawa cytrynowa (opcjonalnie)
  • 1 – 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • Sól i pieprz do smaku

Do podania: ryż basmati lub jaśminowy, sok z limonki, natka pietruszki lub listki kolendry

Przygotowanie:

  • Kalafior umyć, odciąć różyczki i ugotować w osolonej wodzie (wrzucać na wrzątek i gotować ok. 5 – 6 minut). Ugotowany wylać na durszlak.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Batata obrać ze skóry i również pokroić w małą kostkę. Dorsza umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć oraz skropić sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Czosnek i imbir zetrzeć na małych oczkach. W moździerzu utrzeć ziarna kolendry, połączyć je ze startym imbirem i czosnkiem, kurkumą, chilli (jeśli używamy )i pastą curry. Powstanie aromatyczna, lekko wilgotna mieszanka.
  • Trawę cytrynową (jeśli używamy) obrać z zewnętrznej łuski, przekroić na pół i twardą główkę delikatnie rozbić rączką noża – wtedy lepiej uwolni aromat.
  • Na patelni rozgrzać olej i na gorący wrzucić posiekana cebulę, a następnie przygotowane przyprawy i trawę cytrynową. Smażyć chwilę, do zeszklenia cebuli.
  • Następnie dodać pokrojonego batata i smażyć razem, mieszając ok. 3 minuty. Kolejno dodać pomidory z puszki (połowę puszki), smażyć minutę. Na patelnię dodać mleko kokosowe, zamieszać i dusić ok. 3 minut.
  • Doprawić pieprzem i solą – później podczas mieszania ryba może się za bardzo rozpaść, stąd doprawiamy już teraz.
  • Wreszcie do aromatycznego dania dodać dorsza, kalafior i gotować potrawę przez 6 – 7 minut.
  • Podawać z ryżem basmati lub jaśminowym. Danie obowiązkowo skropić sokiem z limonki i posypać natką pietruszki lub listkami kolendry.

Smacznego :)Curry z dorszem, batatem i kalafiorem5a

3 Komentarze
  • gin
    wrzesień 19, 2014

    Ostatnio zrobiłam curry z dynią i było tak dobre, że teraz szukam kolejnych pomysłów :)
    Mam pytanie – czy zamiast czerwonej mogę użyć zielone pasty, i czy to bardzo wpłynie na smak? Bo do poprzedniego właśnie kupiła zieloną, i muszę ją teraz zużyć ;)

    • aga
      wrzesień 19, 2014

      Myślę, że spokojnie można zastosować zieloną pastę curry. Jest ostrzejsza od czerwonej, więc jeśli nie lubisz zbyt ostrych dań, trzeba użyć jej trochę mniej niż w przepisie, lub zrezygnować z pieprzu cayenne. Mam nadzieję, że moje curry również Ci zasmakuje. Czekam na opinię ;). Pozdrawiam

  • codojedzenia
    wrzesień 26, 2014

    Wspaniałe danie Aga! Bardzo lubię rybę w takim połączeniu

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *