Żółte curry z dorszem, bobem i fasolką szparagową

Curry z dorszem, bobem i fasolką szparagową

Curry to danie którego jeszcze nie prezentowałam na kartach bloga mimo, że pojawia się u nas dość często. Z kurczakiem, rybami czy w wersji wegetariańskiej, żółte, czerwone czy zielone zawsze pachnie i smakuje egzotycznie :). W przygotowaniu curry najważniejsze są przyprawy i kolejność dodawania składników – przyprawy które nadają potrawie charakteru dodaje się jako pierwsze, praży się je by wyostrzyć smak i aromat. Warto postarać się o kmin rzymski (kumin) czy garam masala – to wspaniałe przyprawy, które będzie można wykorzystać nie tylko do przygotowania tego curry ale również do chili con carne, pasztetu z soczewicy czy przeróżnych wersji dań jednogarnkowych. Dziś podzielę się przepisem na żółte curry z sezonowym bobem, fasolką szparagową i dorszem. Rybę dodaję na samym końcu i gotuję tylko kilka minut by pozostała w kawałku (dłuższe gotowanie sprawi, że będzie się rozpadać). Danie jest szybkie do przygotowania i praktycznie cała akcja rozgrywa się w jednym naczyniu. Jest esencjonalne i wyważone. Bardzo lubimy tak przyprawione i skomponowane curry. Gorąco polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali :).

Curry z dorszem, bobem i fasolką szparagową2 Curry z dorszem, bobem i fasolką szparagową3Składniki dla 4 osób:

  • 500g filetów mięsa białej ryby (np. dorsz, halibut)
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili (lub mniej jeśli jest bardzo ostra)
  • 250g bobu
  • 250g fasolki szparagowej
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 1 szklanka bulionu (lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego lub rybnego)
  • Sok z połowy limonki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 -2 łyżki oleju (u mnie kokosowy ale może być też słonecznikowy, arachidowy)

Przyprawy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • Trawa cytrynowa (opcjonalnie)

Do podania: ryż basmati lub grzanki, szczypiorek lub natka pietruszki, kawałeczki papryczki chili i cząstki limonki lub cytryny do skropienia.

Przygotowanie:

  • Rybę podzielić na duże kawałki (ok. 5 cm), delikatnie skropić sokiem z cytryny lub limonki i posypać solą i pieprzem.
  • Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni, a następnie w moździerzu utrzeć jego ziarna z pozostałymi przyprawami, startymi ząbkami czosnku i imbirem. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać.
  • Bób ugotować w osolonej wodzie (gotować przez ok. 10-15 minut), następnie przelać zimną by nie stracił koloru i obrać z łupinek.
  • Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Gdy cebula już będzie miękka dodać posiekaną papryczkę i przyprawy z moździerza. Smażyć wszystko przez ok. 2 minuty.
  • Na patelnię wlać bulion i mleko kokosowe, wcisnąć sok z połowy limonki oraz wrzucić umytą i posiekaną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut (sos stanie się trochę gęstszy).
  • Do aromatycznego wywaru wrzucić rybę i gotować jeszcze przez 6 minut. Przed końcem gotowania dorzucić obrany bób oraz doprawić pieprzem i solą do smaku.
  • Podawać z ryżem lub grzankami. Posypać natką pietruszki, szczypiorkiem oraz krążkami chili i obowiązkowo skropić sokiem z limonki lub cytryny.

Smacznego :)Curry z dorszem, bobem i fasolką szparagową1

brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *