Tuńczyk skomponowany z grillowanym koprem włoskim, to klasyk. Połączenie znane „włoskim mammom” nie od dziś. Nie bez powodu fenkuł nazywany jest koprem włoskim – to bardzo popularne i szeroko wykorzystywane w kuchni włoskiej warzywo. Od kiedy pierwszy raz spróbowałam kopru włoskiego nie dziwię się skąd wzięła się jego śródziemnomorska popularność . W niczym nie przypomina znanego nam koperku, ma lekko anyżowy aromat i smak (nie przepadam za anyżem ale w przypadku fenkułu w ogóle mi nie przeszkadza), jest rześki, wspaniale pasuje do mięs, ryb ale jedzony samodzielnie jest również pyszny. Świetnie smakuje na ciepło, grillowany czy smażony – to jedno z moich ostatnich odkryć.
Koper włoski nie jest łatwo dostępnym produktem ale nie wiedzieć czemu w pobliskim warzywniaku pojawiał się ostatnio bardzo często i postanowiłam nacieszyć się jego obecnością J. Dodatkowo moje ostatnie rybne łowy zaowocowały kawałkiem świeżego tuńczyka, który swoją drogą również jest dość ciężki do kupienia. Gdy tylko zobaczyłam ową rybkę i pomyślałam, że w domu w koszyku na warzywa czeka na swoją szansę koper włoski, nie mogłam tego nie wykorzystać. Okazja do przygotowania potrawy, o której tyle czytałam i wyobrażałam sobie jak smakuje nie trafia się często. Kupiłam, przygotowałam danie i odpłynęłam… Dostałam kolejny powód do wielbienia, czerpania i inspirowania się kuchnią włoską. Włosi w kuchni po prostu wiedzą co robią. Przepis na tak podaną rybę pochodzi z książki „Smaki Świata Włochy” (Linda Doeser). Danie jest bardzo odświętne i wyjątkowe, na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Gorąco polecam!
Składniki dla 2 osób:
- 2 steki z tuńczyka po ok. 100g
- Koper włoski (fenkuł)
- 1 czerwona cebula
- 80g makaronu z chilli (można pominąć lub podawać z ryżem)
- 4 łyżki oliwy
- Sok i skórka otarta z połowy cytryny
- Papryczka chilli
- Garść rukoli + 2 łyżki świeżych ziół- tymianek i bazylia lub natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Marynata: Papryczkę chilli pozbawić pestek (są bardzo ostre). Czosnek, papryczkę oraz rukolę i zioła bardzo drobno posiekać. Następnie dodać oliwę, skórkę i sok z cytryny, doprawić solą i dokładnie wymieszać. Filety z tuńczyka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć 3 łyżki marynaty, a resztą natrzeć rybę. Tuńczyka odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
- Pokroić koper włoski i cebulę w plastry o grubości ok. 5mm i grillować kilka minut oprószone solą i polane odrobiną oliwy. Warzywa powinny zmięknąć.
- W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pozostałą marynatą.
- Tuńczyka grillować ok. 2 minut z każdej strony. Powinien być jeszcze delikatnie różowy w środku, mięciutki i soczysty. Wydłużanie czasu obróbki cieplnej sprawi, że mięso będzie przesuszone, zrobi się twarde i po prostu będzie niesmaczne.
- Na talerzach ułożyć makaron, zgrillowaną cebulę i fenkuł, a na wierzchu ułożyć filety tuńczyka. Polać oliwą extra vergine, skropić sokiem z cytryny i posypać listkami tymianku i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Zostaw odpowiedź