Carpaccio z gruszki i szynki dojrzewającej

Carpaccio z gruszki i szynki dojrzewającej2 - aa

Dziś lekko, trochę po babsku ale nadal w jesiennym klimacie ;). Oto Carpaccio z gruszki lub po prostu sałatka ze świeżą gruszką, szynką dojrzewającą, orzechami i odrobiną sera. Nazwana Carpaccio z powodu podobnej konstrukcji do tego włoskiego dania… Carpaccio to ogólnie mówiąc tatar powstały z ułożenia cienkich plastrów surowego mięsa z dodatkami. U mnie Carpaccio nieco mniej kontrowersyjne i bardziej kobiece z plasterków owocu, który ciekawie komponuje się z szynką i serem. Gruszki podobnie jak jabłka sprawdzają się nie tylko w deserach ale również jako bohater dań wytrawnych. Dodają potrawom świeżości i delikatnej słodyczy. Sałatka wbrew pozorom zasmakuje nie tylko paniom, moja połówka pałaszuje gruszki w podobnych zestawieniach z nieskrywaną radością. Domyślam się, że nie każdy mężczyzna będzie chciał zrezygnować z kawałka krwistego mięsa na rzecz Carpaccio z gruszki, ale wtedy drogie Panie jest czas na przygotowanie czegoś specjalnie dla siebie! Warto czasem sprawić sobie przyjemność. Ja lubię rozpieszczać się w tak lekki i smaczny sposób :).

Carpaccio z gruszki i szynki dojrzewającej - aaSkładniki na 2 porcje:

  • 1 duża gruszka
  • 2 – 3 plasterki szynki dojrzewającej (u mnie serrano, ale może być dowolna ulubiona)
  • 2 garści rukoli
  • 2 niepełne łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 1 – 2 łyżki płatków twardego sera np. bursztynu, grana padano czy peccorino
  • 1 – 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • Sos balsamiczny: 3 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżka oliwy lekko zredukowane z 1 łyżeczką miodu.
  • Świeżo mielony czarny pieprz i sól (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny do skropienia gruszki
  • Opcjonalnie można również ułożyć kilka cieniutkich plasterków białej rzodkwi

Przygotowanie:

  • Na talerzach ułożyć umytą i osuszoną ukolę, na niej położyć plasterki szynki dojrzewającej.
  • Gruszkę umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutki plasterki (najlepiej cieńsze niż u mnie ;)). Skropić je sokiem z cytryny (by nie ściemniały) i ułożyć piramidkę gruszkową na szynce (lub udekorować wedle fantazji).
  • Całość posypać grubo posiekanymi uprażonymi orzechami włoskimi, płatkami sera (lub startym serem), polać oliwą, sosem balsamicznym oraz dodać odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Smacznego :)Carpaccio z gruszki i szynki dojrzewającej3 - aaCarpaccio z gruszki i szynki dojrzewającej1 - aa

3 Komentarze
  • Mag ;)
    listopad 19, 2013

    5 min. zjadłam kolację i znowu jestem głodna ;)

  • codojedzenia
    listopad 21, 2013

    Jak ja lubię takie sałatki. Swietna przystawka!

  • ania.g
    wrzesień 8, 2014

    Takie połączenie składników MUSI się udać. Dla mnie – idealne:) polecam!!

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *