Dziś druga odsłona arbuza, tym razem w postaci sałatki, która skradła moje serce :). Doskonała na upały, rześka, zaskakująca i bardzo w moim klimacie. Dodatek papryczki chili nie jest konieczny ale według mnie dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami i fajnie zaostrza doznania smakowe ;). Dla mnie to najlepsza letnia sałatka. Połączenie arbuza, fety, pistacji i mięty jest nieocenione :). Polecam!
Składniki dla 2 osób:
- 1kg arbuza (odważonego ze skórą)
- 30 – 40g wyłuskanych pistacji
- 1 mała papryczka chili (można pominąć) – jeśli jest bardzo ostra dodać mniej
- 60g sera feta
- 2 garści listków mięty
- 2 garści rukoli
Sos:
- 1 łyżka soku z arbuza
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- Kawałek imbiru – ok. 1-2 cm
Przygotowanie:
- Sos: Korzeń imbiru zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do niego oliwę, łyżkę soku, który wyciekł z arbuza podczas krojenia, sok z cytryny, syrop klonowy lub miód i wymieszać do połączenia składników.
- Miąższ arbuza pokroić w kostkę i pozbawić pestek. Najlepiej kroić go w dużym talerzu by zachować sok. Rukolę wymieszać z miętą i ułożyć na talerzach, na zieleninę wyłożyć arbuza, pokruszony ser feta, posiekaną papryczkę chili (opcjonalnie) i grubo siekane pistacje. Polać przygotowanym dresingiem i udekorować listkami mięty i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Sałatkę można podawać również w pozbawionej miąższu połówce arbuza – prezentuje się bardzo efektownie.
lipiec 30, 2013
moja sałatka śniadaniowa była bardzo uboga, bo tylko arbuz lub melon i feta :/ będę musiała zmałpować od Ciebie
lipiec 30, 2013
Jak wypróbujesz, to daj znać jak smakowało
styczeń 24, 2014
Świetna strona – Tak trzymaj !
styczeń 25, 2014
Wreszcie coś ciekawego. Dzięki