Soczysty i słodki melon w wyrazistej, lekko słonej szynce, a do tego sos balsamiczny… czy macie ochotę na tak podana sałatkę?… Ja tak!:) Kolejny klasyk za którym przepadam, szczególnie teraz gdy nie ma jeszcze świeżych, sezonowych owoców. Wiadomo, że nie ma to jak melon zasmakowany u źródła. Nie pozwalam sobie zbyt często na importowane warzywami lub owoce, ale tak naprawdę w Polsce nigdy nie wyhodujemy dobrych melonów czy innych tropikalnych owoców więc jeśli wiem, że za oceanem lub w ciepłych miejscach jest na nie sezon (co znaczy że są zdrowsze, smaczniejsze i w lepszej cenie) decyduję się na zakup. Uwielbiam połączenie owoców z serami czy mięsami, a okraszone dobrą oliwą lub ciekawym dressingiem dania zyskują nową jakość. Taka potrawa nie tylko cieszy oko i jest odżywcza ale również to raj dla kubków smakowych. Poza tym u mnie w domu to zawsze zapowiedź wiosny. Ani się obejrzymy a zamiast melona w takiej sałatce wystąpią truskawki :D. Już nie mogę się doczekać, ale póki co cieszmy się smakiem tropików.
Składniki dla 2 osób:
- 1/2 melona Kantalupa (o pomarańczowym miąższu)
- 6 – 7 plasterków szynki dojrzewającej u mnie parmeńska (ale może być również serrano lub inna ulubiona dojrzewająca szynka)
- 1 łyżka orzeszków pinii (włoskie też będą świetne – sprawdzałam)
- Sok z połowy cytryny
- ½ łyżeczki cukru
- Garść roszponki (lub innej ulubionej zieleniny)
- Kilka posiekanych listków bazylii (lub innych ulubionych ziół)
- Kilka startych płatków grana padano lub parmezanu (lub inny starty twardy ser)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- Polewa balsamiczna w tubce (np. z Lidla) lub sos balsamiczny – 1/4 szklanki octu balsamicznego + 1- 2 łyżeczki miodu + 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku – wszystko umieścić w garnuszku, zagotować i trzymać na ogniu do czasu aż sos zgęstnieje
- Świeżo mielony pieprz i sól
Przygotowanie:
- Melona obrać i pokroić na 6 – 7 kawałków , skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Każdy kawałek owinąć w plasterek szynki.
- Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzach i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć kawałki melona owinięte w szynkę. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. Całość polać oliwą i sosem balsamicznym. Posypać płatkami sera (lub startym serem) oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą.
Smacznego
Zostaw odpowiedź