Sałatka z gotowaną w czerwonym winie gruszką, z serem gorgonzola, orzechami włoskimi, młodym szpinakiem i kremowym sosem z gorgonzoli… Mmm… Jak dla mnie istny odlot… To inspiracja z odwiedzin w pewnym miejscu w Lublinie. Napiszę tylko, że gotuje tam Włoch, który stworzył jedno z bardziej wyjątkowych lokali w jakich byłam, z prawdziwą, domową i przepyszną kuchnią (włoską i nie tylko). Codziennie jest nowe menu, wszystko świeżo przygotowane, nie znające mrożenia, ugotowane z pasją i wzbogacone o dodatek prawdziwych włoskich serów czy wędlin (które Właściciel specjalnie sprowadza). Myślę, że jeszcze nie raz wrócę do tego miejsca nie tylko by nieco się zainspirować i w Polsce posmakować Italii ale również w postach na blogu. Póki co powrócę do sałatki, w której się zakochałam od pierwszego kęsa ;). Wiedziałam, że muszę spróbować podobnego połączenia w domu. Co do gruszek gotowanych w winie wiedziałam, że sobie poradzę, miałam jedynie wątpliwości czy uda mi się zrobić równie dobry sos. Powiem tyle, udało się :)! Moja sałatka jest wzbogacona o dodatek winogron, które fajnie wpisują się w smak pozostałych składników. Brak mi dystansu do tego dania ponieważ uwielbiam połączenia gruszek z serami, ale moim zdaniem sałatka wspaniale uświetni wyjątkowe okazje. Polecam szczególnie wielbicielom kremowych serów… bo warto :)!
PS: zamiast gorgonzoli można użyć innego sera z niebieską lub zieloną pleśnią np. sera rokpol lub lazur
Składniki dla 2 osób:
- Duża garść młodych liści szpinaku, rukoli, kilka liści sałaty rzymskiej lub inna ulubiona sałata
- 2 gruszki (najlepiej jeśli nie będą zbyt miękkie bo rozpadną się podczas gotowania)
- Kilka zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych) – u mnie 10 sztuk
- Garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
- 50g sera gorgonzola (40g do sałatki i 10g do sosu)
- 1,5 łyżki śmietany 30% (lub mleka w wersji odchudzonej)
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego gęstego)
- Do gotowania gruszek:
- 250-300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 ziarenka kardamonu
- Duża szczypta cynamonu lub najlepiej kora cynamonu (w całości)
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 goździki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
Przygotowanie:
- Przygotować gruszki: umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny
- Wino wlać do większego kubka lub jakiegoś garnuszka o nie za dużej średnicy (im większa średnica, tym więcej wina trzeba wlać by gruszki były zanurzone w całości). Dodać wszystkie przyprawy i zagotować po czym włożyć przygotowane gruszki. Gotować na małym ogniu od 25 do 40 minut (w zależności jak twarde były gruszki – im twardsze, tym dłużej będą musiały się gotować). Ugotowane gruszki, wyjąć i osączyć na papierowych ręcznikach.
- Przygotować sos: 10g gorgonzoli ogrzewać w garnuszku z mlekiem lub śmietaną 30%. Gdy ser się rozpuści, wyłączyć grzanie i gdy całość trochę przestygnie dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać.
- Na dnie talerzy rozlać trochę sosu. Następnie wyłożyć umyte i osączone liście szpinaku (pozbawione korzonków) lub inną ulubioną sałatę. Posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć pokrojone na połówki winogrona, porwany na kawałeczki ser. Na wierzchu ułożyć ugotowane gruszki, polać resztą sosu i ewentualnie odrobiną oliwy z oliwek. Oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Podawać z pieczywem i szybko jeść bo to wyjątkowa sałatka.
Smacznego
Zostaw odpowiedź