Nareszcie jest cieplej i wyszło słońce :). Rosnące temperatury nie tylko reorganizują garderobę ale również zachcianki i potrzeby kulinarne. Gdy robi się ciepło automatycznie mam ochotę jeść lżej i zdrowiej. Chcę wgryźć się w chrupiącego i orzeźwiającego ogórka, spróbować słodkich od słońca malin czy soczystych truskawek. Nie mogąc się już doczekać na sezonowe owoce i warzywa postanowiłam przygotować sałatkę z wyjątkowo dorodnego i pachnącego mango, które dorwałam w lokalnym warzywniaku. Mango jest rześkie samo w sobie ale postanowiłam wzmocnić ten efekt dodając świeżą miętę i kardamon. To była bardzo dobra decyzja :). Papryczka chilli świetnie wyostrza doznania i pięknie komponuje się ze słodkim owocem. Do tego łagodna i gładka w smaku mozzarella i orzechy włoskie i tak oto powstała jedna z lepszych sałatek jakie ostatnio zrobiłam. Polecam
Składniki dla 2 osób:
- 1 dojrzałe mango
- Garść orzechów włoskich
- 2 garści rukoli lub innej ulubionej sałaty
- 6 liści sałaty rzymskiej
- 1 mała papryczka chilli
- Kulka mozzarelli (125g) lub kilka kuleczek mozzarelli mini
- Garść świeżych listków mięty i bazylii
- Garść kiełków rzodkiewki (opcjonalnie)
Sos:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- Garstka listków mięty
- ¼ papryczki chilli drobno posiekanej
- 1 płaska łyżka miodu
- Sok i skórka otarta z 1 cytryny
- Pół łyżeczki kolendry w proszku lub ziarenka z 6-7 ziaren
- Połówka orzecha włoskiego drobno posiekanego
Przygotowanie:
- Sos: Wszystkie składniki umieścić w moździerzu i utrzeć. Sos można również przygotować w blenderze.
- Na talerzach ułożyć umytą i osuszoną sałatę rzymską i rukolę, porwaną na kawałki mozzarellę (lub kuleczki mozzarelli), posypać uprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami włoskimi, dodać pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli (jeśli jest bardzo ostra zmniejszyć ilość). Na wierzchu ułożyć mango pokrojone w plastry lub kostkę i kiełki. Polać przygotowanym sosem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i jeść na zdrowie :).
Smacznego!
Zostaw odpowiedź