Prezentowana sałatka to moje ostatnie, wyjątkowo zaskakujące odkrycie. Znane i lubiane połączenie mozzarelli z pomidorami i bazylią zyskało nowy wymiar w towarzystwie kwaśnej śmietany. Tak podana mozzarella smakuje inaczej niż ta skropiona oliwą. Jest bardziej wyrazista, a zarazem delikatna i po prostu wspaniała! Wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali podobnego zestawienia – polecam poniższy przepis. By podkręcić smak zdecydowałam się delikatnie podpiec pomidorki i cukinię. Subtelnie słodko-pikantne warzywa stworzyły ciekawe tło dla rozpływającej się u ustach kremowej mozzarelli. Moje klimaty :)… Jeszcze raz polecam.
Składniki na 2 porcje:
- 1 kulka mozzarelli (120g)
- 3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%, 12% lub jogurtowej)
- 1 łyżeczka oliwy
- odrobina soku z cytryny
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 plastrów cukinii (lub więcej)
- 2 garści rukoli
- Duża garść listków bazylii
Dodatki do pieczenia pomidorków i cukinii:
- 2 szczypty pieprzu Cayenne
- szczypta oregano
- szczypta cukru
- posiekany ząbek czosnku
- pieprz, sól oraz oliwa do skropienia
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 200 stopni (funkcja grilla).
- Pomidorki pokroić na połówki, plastry cukinii w ćwiartki. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać pieprzem Cayenne, oregano, cukrem (tylko pomidorki), pieprzem, solą, posiekanym drobno ząbkiem czosnku i skropić oliwą.
- Piec przez ok. 10 – 15 minut aż delikatnie się pomarszczą i zarumienią.
- Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z 1 lub 2 łyżkami kwaśnej śmietany, łyżeczką oliwy i odrobiną soku z cytryny.
- Na talerzach rozprowadzić po 1 łyżce kwaśnej śmietany, wyłożyć upieczone pomidorki i cukinię, przygotowaną mozzarellę, posypać listkami bazylii i na wierzchu ułożyć garść rukoli. Posypać świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Smacznego
Zostaw odpowiedź