Sałatka z truskawkami, fetą i chilli

sałatka z truskawkami fetą i chili 1

Obiecana, truskawkowa i bardzo letnia sałatka. Łączy słodko-kwaśny smak owoców, wyrazistość sera, ostrość papryczki, rześkość mięty, a wszystko pięknie wygładza dressing z octem balsamicznym. Doskonała na słoneczne, czerwcowe popołudnie jako podwieczorek, rano na dobry początek dnia lub przemycona w pudełeczku jako lunch box. Uwielbiam łączyć sery z owocami :)… Nie potrafię oprzeć się takim zestawieniom, a truskawki wspaniale komponują się zarówno z fetą, mozzarellą, kozim serem czy gorgonzolą. W sezonie sałatki z truskawkami w moim domu to codzienność – są smaczne, zdrowe i lekkie – czego chcieć więcej?! Ta prezentowana dziś to nasza ulubiona czerwcowa zachcianka. Polecam :).

sałatka z truskawkami fetą i chili 5 sałatka z truskawkami fetą i chili 6 sałatka z truskawkami fetą i chili 2Składniki na 2 porcje:

  • 100g sera feta
  • 12 sztuk dorodnych, słodkich truskawek
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 papryczka chilli (lub mniej jeśli jest bardzo ostra)
  • 2 duże garści rukoli lub innej ulubionej sałaty
  • 2 duże garści liści szpinaku
  • Listki z połowy pęczka mięty (duża garść)

Sos:

  • 3-4 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sos i otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu, cukru lub syropu klonowego
  • Połowa papryczki chilli
  • Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Sos:

  • Połowę ostrej papryczki posiekać bardzo drobno. Posiekaną papryczkę przenieść do miseczki i dodatkowo zmiażdżyć i rozetrzeć łyżką. Dodać oliwę, miód, ocet balsamiczny, skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Sos można również zmiksować przy pomocy blendera. Należy pamiętać jedynie by pozostały maleńkie kawałki papryczki.
  • Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ja nie dodawałam)

Sałatka:

  • Do miski wrzucić porwane liście szpinaku, rukolę, zerwane listki mięty. Fetę pokruszyć palcami na mniejsze kawałki (lub pokroić w kostkę). Umyte i osuszone truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż zacznie wydzielać przyjemny zapach i przybierze lekko złoty kolor. Papryczkę przekroić na pół i pozbawić pestek (chyba że ktoś lubi ostre dania wówczas można je zostawić). Posiekać na wąskie plasterki.
  • Wszystkie przygotowane składniki przenieść do miski z zieleniną i wymieszać. Sosem polać w misce lub na talerzykach – jak kto woli. Na koniec oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego :)sałatka z truskawkami fetą i chili 8

brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *