Czy jest ktoś kto nie lubi nutelli? Moje zamiłowanie do tego popularnego smarowidła jest tak duże, że często muszę chować słoiczek z pysznym czekoladowo-orzechowym kremem na dnie szuflady by nie wyjeść połowy łyżeczką zanim posmaruję nim kanapkę… Ostatnio w mojej kuchni nutella gości nie tylko na kawałku chleba, ale coraz częściej pojawia się pod postacią przeróżnych deserów. Do głowy przychodzą mi ciągle nowe pomysły z jej wykorzystaniem i z tego właśnie uwielbienia powstały babeczki – tartaletki na kruchym orzechowym spodzie z kremem z nutelli oraz malinami i jeżynami :). Orzechy laskowe w cieście świetnie komponują się z kremem, a całość odświeżają owoce i dżem. Kilka razy do nich podchodziłam aż udało mi się skomponować połączenie, które spełniło oczekiwania. Dodam, że przepis testowałam również na znajomych i oczywiście rodzinie – nie było niezadowolonych . Babeczki będą świetnie smakować również z wiśniami, truskawkami lub porzeczkami. Zamiast wielu babeczek, z poniższych składników można przygotować tartę w formie o średnicy 24 – 26 cm (należy jedynie wydłużyć czas pieczenia spodu). W wersji dużej czy małej deser prezentuje się świetnie. Myślę, że wszystkich miłośników nutelli nie muszę dłużej przekonywać… Po prostu polecam
Ciasto:
- 120g mąki
- 30 – 40 g zmielonych orzechów laskowych
- 30g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 30 – 40g cukru
- 150g masła (schłodzonego)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 żółtko
Krem:
- 250g sera mascarpone
- 3 – 4 łyżki cukru pudru (lub więcej wedle uznania)
- 2 duże łyżki nutelli
- 2 – 3 kieliszki likieru orzechowego, irish carem lub czekoladowego (można pominąć – zastąpić śmietaną 30%)
Dodatkowo:
- Niskosłodzony dżem malinowy (kilka łyżeczek)
- Maliny i jeżyny
- Uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy laskowe
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i zmielonymi orzechami laskowymi. Wkroić schłodzone masło i rozetrzeć palcami z mąką. Kolejno wbić żółtko i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. 0,5 godziny.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów (ok. 3). Wycinać kółka o trochę większej średnicy niż szklanka – np. szklanką do piwa i układać w foremkach (można wyłożyć papilotkami). Babeczki można piec zarówno w metalowych pojedynczych foremkach, w formie z wgłębieniami – do muffin lub w kokilkach. Spody nakłuć widelcem, wstawić na 5 minut do zamrażarki, a następnie zimne wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok.15 minut. Ostudzić w formie.
Krem:
- Ser mascarpone, nutellę, likier lub śmietankę wymieszać łyżką w misce do powstania gładkiego kremu. Dosłodzić do smaku.
Babeczki:
- Na dnie ostudzonych spodów rozsmarować 1/3 lub ¼ łyżeczki dżemu – na każdej babeczce.
- Wyłożyć krem.
- Udekorować owocami i posiekanymi orzechami.
- Przed podaniem schłodzić przynajmniej przez 0,5h.
Smacznego
wrzesień 10, 2014
słodkie maleństwa:)
wrzesień 11, 2014
oj prawda, do takich deserów nie trzeba specjalnie namawiać
wrzesień 11, 2014
Nutella umie zainspirować, śliczne te babeczki!
wrzesień 11, 2014
Oj umie i ciągle inspiruje… Dziękuję
wrzesień 11, 2014
Akurat na gryza
wrzesień 11, 2014
No może na dwa gryzy ;)… Modelem jest mój Mąż, a on ma dość duże dłonie