Zastanawiałam się co zrobić z masą krówkową, czekoladą, wiśniami z kompotu i krówkami które zostały po świątecznych wypiekach… Myślałam, myślałam i doszłam do wniosku, że dawno nie piekłam muffin (!), a wyżej wymienione składniki jakoś tak pasowały mi do siebie, szczególnie w małej, esencjonalnej babeczce. Okazało się, że smaki grały nie tylko w mojej głowie ale również w rzeczywistości. Dlatego też postanowiłam podzielić się moimi ostatnimi wypiekami na blogu :). Delikatnie posolona polewa świetnie dopełniła całości. Muffinki doskonale odchodzą od papilotek (co nie jest regułą), długo pozostają smaczne, wilgotne i jak każde tego typu babeczki są proste do przygotowania. Weekend spędzony w ich towarzystwie upłynął słodko i leniwie. Polecam!
Składniki na 12 sztuk:
- 60g drobnego cukru do wypieków
- 50g cukru muscavado (lub melasy)
- 125g masła
- 125g mąki
- cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 cukierki krówki
- 6 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej
- wiśnie z kompotu
- 2 łyżki śmietany 30% (lub mleka w wersji odchudzonej)
Polewa:
- 40g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masy krówkowej
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem waniliowym i drobnym cukrem (miksowałam wszystkie „mokre składniki” w blenderze) na biały puchaty krem. Dodać jaja, cukier muscovado i zmiksować całość w jednolitą masę.
- W drugim naczyniu połączyć mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz posiekane na drobne kawałki czekoladę i krówki. Wylać krem z mokrych składników do mąki i czekolady i wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie dodać 2 łyżki śmietanki (lub mleka) i wymieszać (jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać jeszcze jedną łyżkę).
- Powstałą masę wykładać do papilotek umieszczonych w zagłębieniach formy do pieczenia muffinek (na 12 sztuk) – najpierw łyżka masy, później wiśnia i na wierz rozłożyć równomiernie między zagłębienia pozostałą masę. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 minut.
- Przygotować polewę: na parze rozpuścić czekoladę, masę krówkową i dodać sól. Gdy składniki połączą się w gładki krem wyłożyć go na wierzch babeczek i dekorować kandyzowaną wiśnią i cukrem pudrem (dekoracja to tylko propozycja, można dekorować babeczki wedle upodobania).
Smacznego
kwiecień 10, 2013
Ciekawy przepis.Cecylia