Czekoladowe muffinki z wiśniami i soloną polewą

muffinki 2

 

 

 

 

 

 

 

Zastanawiałam się co zrobić z masą krówkową, czekoladą, wiśniami z kompotu i krówkami które zostały po świątecznych wypiekach… Myślałam, myślałam i doszłam do wniosku, że dawno nie piekłam muffin (!), a wyżej wymienione składniki jakoś tak pasowały mi do siebie, szczególnie w małej, esencjonalnej babeczce. Okazało się, że smaki grały nie tylko w mojej głowie ale również w rzeczywistości. Dlatego też postanowiłam podzielić się moimi ostatnimi wypiekami na blogu :). Delikatnie posolona polewa świetnie dopełniła całości. Muffinki doskonale odchodzą od papilotek (co nie jest regułą), długo pozostają smaczne, wilgotne i jak każde tego typu babeczki są proste do przygotowania. Weekend spędzony w ich towarzystwie upłynął słodko i leniwie. Polecam!

Składniki na 12 sztuk:

  • 60g drobnego cukru do wypieków
  • 50g cukru muscavado (lub melasy)
  • 125g masła
  • 125g mąki
  • cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 cukierki krówki
  • 6 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • wiśnie z kompotu
  • 2 łyżki śmietany 30% (lub mleka w wersji odchudzonej)

Polewa:

  • 40g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 2 szczypty soli

muffinki 3

Przygotowanie:

  • Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem waniliowym i drobnym cukrem (miksowałam wszystkie „mokre składniki” w blenderze) na biały puchaty krem. Dodać jaja, cukier muscovado i zmiksować całość w jednolitą masę.
  • W drugim naczyniu połączyć mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz posiekane na drobne kawałki czekoladę i krówki. Wylać krem z mokrych składników do mąki i czekolady i wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie dodać 2 łyżki śmietanki (lub mleka) i wymieszać (jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać jeszcze jedną łyżkę).
  • Powstałą masę wykładać do papilotek umieszczonych w zagłębieniach formy do pieczenia muffinek (na 12 sztuk) – najpierw łyżka masy, później wiśnia i na wierz rozłożyć równomiernie między zagłębienia pozostałą masę. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 minut.
  • Przygotować polewę: na parze rozpuścić czekoladę, masę krówkową i dodać sól. Gdy składniki połączą się w gładki krem wyłożyć go na wierzch babeczek i dekorować kandyzowaną wiśnią i cukrem pudrem (dekoracja to tylko propozycja, można dekorować babeczki wedle upodobania).

Smacznego :)

muffinki 4

Komentarz
  • Cecylia
    kwiecień 10, 2013

    Ciekawy przepis.Cecylia

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *