Z dniem 23 września przyszła jesień. Nie wiem jak Wy, ale ja ogromnie się cieszę, bo stęskniłam się już za jesiennymi potrawami – ciastem ucieranym że śliwkami, jesiennymi gulaszami, pieczoną dynią czy za figami. A propos dyni, w zeszłym roku przedstawiłam sernik dyniowy, a dziś na jesienne wieczory oraz do porannej kawy proponuję upiec aromatyczną babkę, która bardzo długo jest wilgotna i świeża. Pomarańcze zawsze super łączą się z dynią w słodkich wypiekach, a cynamon, gałka muszkatołowa i imbir nadają całości wspaniałego korzennego aromatu i charakteru. Jesiennym dodatkiem do babki są również orzechy włoskie. Moim zdaniem to idealne ciasto na tę porę roku. Nieco inne od tych do których jesteśmy przyzwyczajeni ale naprawdę warte uwagi. Nie jest trudne do przygotowania i mimo długiego opisu szybko można się z nim uporać. Polecam szczególnie jesienią :).
- 450 – 500 g dyni
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 100g dżemu pomarańczowego
- 150g mąki
- 100g masła
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 190 – 230g cukru (wedle upodobania)
- 6 jaj białka i żółtka oddzielnie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przyprawy:
- ¾ łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki imbiru
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Skórka otarta z połowy pomarańczy
Polewa:
- 50g białej czekolady
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka masła lub 1 – 2 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach (powinno wyjść jej ok. 350g).
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić odrobinę masła, dodać startą dynię, sok i skórkę stratą z pomarańczy (ilości jak w składnikach), oraz dżem pomarańczowy. Całość dusić dopóki dynia delikatnie się rozpadnie, a płyn zredukuje.
- Następnie przenieść zawartość patelni do blendera i zmiksować na gładki krem.
- Orzechy włoskie zmielić w pojemniku blendera i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia w misce.
- W drugiej misce połączyć zmiksowaną dynię z rozpuszczonym masłem, żółtkami i wszystkimi przyprawami (dokładnie zamieszać).
- Białka ubić ze szczyptą soli. Po 3 minutach ubijani dodawać po łyżce cukier. Ubijać do powstania wysokiej gęstej piany (ok. 10 minut).
- Kolejno dodać do ubitych białek połączone puree dyniowe z przyprawami i masłem. Ubijać na małych obrotach lub mieszać łyżką.
- Następnie dodać wymieszaną mąkę ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników (by piana nie opadła).
- Powstałą masę przenieść do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 – 60 minut lub nieco dłużej – zależy od piekarnika (do suchego patyczka – grzanie góra-dół, na środkowej półce piekarnika). Gdyby wierzch (spód) się za mocno przypalał, przykryć folią aluminiową.
- Ostudzić w formie. Gdy babka wystygnie wyłożyć ją na talerz – powinna bez problemu „wypaść na talerz po odwróceniu foremki.
- Przygotować polewę.
Polewa:
- W garnuszku z grubym dnem rozpuścić białą czekoladę, że śmietanką lub masłem i sokiem z pomarańczy. Mieszać do powstania jednolitej konsystencji.
- Gotowy płyn wylać na babkę.
- Babkę najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, wtedy będzie długo świeża.
Zostaw odpowiedź