Przepis na poniższą babkę umieszczam nie tylko dlatego, że to najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam ale również dlatego, że to ulubiony wypiek wielkanocny mojego męża. Umieszczając swoją modyfikację przepisu Asi z kwestiasmaku.com , chcę podziękować mojemu mężowi bez którego ten blog nigdy by nie powstał… To on robi zdjęcia i codziennie daje mi motywacje do działania.Jest moim krytykiem ale dzięki niemu potrafię obiektywnie podejść do swoich przepisów i stworzyć coś co naprawdę warto polecić.
Wracając do babki – jest wilgotna, aromatyczna, bardzo długo utrzymuje świeżość i kolejna zaleta – jest bardzo prosta do wykonania (nie potrzeba używać miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką). Polecam ten przepis, bo jest naprawdę wyjątkowy.

Składniki:
- 40 g mąki (u mnie mąka chlebowa orkiszowa ale może być pszenna tortowa – ciasto wówczas będzie lżejsze – w sensie urośnie nieco większe podczas pieczenia)
- 120 g połamanej na kostki białej czekolady
- 80 g masła, pokrojonego w kostkę
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 7 czubatych łyżek cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa:
- 70 g białej czekolady
- 25ml likieru pomarańczowego, lub soku pomarańczowego
- 25 ml rumu
- cukier puder (tyle by polewa miała oczekiwaną konsystencję)
Przygotowanie:
- Do miski zawieszonej na garnku z gotującą się wodą włożyć białą czekoladę, masło i sok z pomarańczy. Składniki powinny utworzyć jednolitą masę.
- W międzyczasie ubić pianę z białek.
- Do powstałej masy dodać cukier i oddzielone żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą,zdjąć miskę z garnka i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Całość dokładnie wymieszać.
- Następnie do powstałej masy dodać ubite białka, startą skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką
- Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą formę o pojemności 1,5 litra. Przełożyć do niej powstałe ciasto i piec przez 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ostudzić babkę w formie.
- Przygotować polewę: do garnka wlać alkohol i chwilę pogotować, następnie dodać białą czekoladę, która rozpuści się w wysokoprocentowej cieczy. Gdy czekolada połączy się z alkoholem dodać tyle cukru pudru by osiągnąć oczekiwaną konsystencję. W moim przypadku były to 3 czubate łyżki cukru pudru. Przygotowaną polewą szybko polać babkę i udekorować płatkami migdałów i skórką pomarańczową (ja udekorowałam tą, która pozostała mi po mazurku pomarańczowym).
marzec 24, 2013
Sprawdziłam i naprawdę warto. Babka po 3 dniach wciąż jest wilgotna i smakuje jak po upieczeniu. Do powtórzenia na święta
marzec 30, 2013
„Baby, ach te baby człek by je łyżkami jadł” Powiem któtko i na temat: lepszej nie jadłam.