Najlepsza babka migdałowo-pomarańczowa

babka migdałowo pomarańczowa

Przepis na poniższą babkę umieszczam nie tylko dlatego, że to najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam ale również dlatego, że to ulubiony wypiek wielkanocny mojego męża. Umieszczając swoją modyfikację przepisu Asi z kwestiasmaku.com , chcę podziękować mojemu mężowi bez którego ten blog nigdy by nie powstał… To on robi zdjęcia i codziennie daje mi motywacje do działania.Jest moim krytykiem ale dzięki niemu potrafię obiektywnie podejść do swoich przepisów i stworzyć coś co naprawdę warto polecić.

Wracając do babki – jest wilgotna, aromatyczna, bardzo długo utrzymuje świeżość i kolejna zaleta – jest bardzo prosta do wykonania (nie potrzeba używać miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką). Polecam ten przepis, bo jest naprawdę wyjątkowy.

babka migdałowo pomarańczowa-3babka migdałowo pomarańczowa-4Składniki:

  • 40 g mąki (u mnie mąka chlebowa orkiszowa ale może być pszenna tortowa – ciasto wówczas będzie lżejsze – w sensie urośnie nieco większe podczas pieczenia)
  • 120 g połamanej na kostki białej czekolady
  • 80 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 7 czubatych łyżek cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 70 g białej czekolady
  • 25ml likieru pomarańczowego, lub soku pomarańczowego
  • 25 ml rumu
  • cukier puder (tyle by polewa miała oczekiwaną konsystencję)

Przygotowanie:

  • Do miski zawieszonej na garnku z gotującą się wodą włożyć białą czekoladę, masło i sok z pomarańczy. Składniki powinny utworzyć jednolitą masę.
  • W międzyczasie ubić pianę z białek.
  • Do powstałej masy dodać cukier i oddzielone żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą,zdjąć miskę z garnka i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Całość dokładnie wymieszać.
  • Następnie do powstałej masy dodać ubite białka, startą skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką
  • Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą formę o pojemności 1,5 litra. Przełożyć do niej powstałe ciasto i piec przez 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ostudzić babkę w formie.
  • Przygotować polewę: do garnka wlać alkohol i chwilę pogotować, następnie dodać białą czekoladę, która rozpuści się w wysokoprocentowej cieczy. Gdy czekolada połączy się z alkoholem dodać tyle cukru pudru by osiągnąć oczekiwaną konsystencję. W moim przypadku były to 3 czubate łyżki cukru pudru. Przygotowaną polewą szybko polać babkę i udekorować płatkami migdałów i skórką pomarańczową (ja udekorowałam tą, która pozostała mi po mazurku pomarańczowym).

Smacznego!babka migdałowo pomarańczowa-1 babka migdałowo pomarańczowa-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Komentarze
  • renia
    marzec 24, 2013

    Sprawdziłam i naprawdę warto. Babka po 3 dniach wciąż jest wilgotna i smakuje jak po upieczeniu. Do powtórzenia na święta :)

  • Iwonka Biedronka
    marzec 30, 2013

    „Baby, ach te baby człek by je łyżkami jadł” Powiem któtko i na temat: lepszej nie jadłam.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *