Oto ciasto jogurtowe z truskawkami i migdałami. Wilgotne, lekkie i baaardzo owocowe :). Truskawki opanowały chodniki, warzywniaki i targowe stragany, a co najważniejsze nareszcie smakują :D! Są słodkie, soczyste i pięknie się czerwienią. Nie potrafię przejść obojętnie gdy patrzą na mnie z koszyków… Podobnie było i tym razem. Miałam się szybko spakować, okiełznać bałagan w kuchni, który pozostawiłam dzień wcześniej oraz przygotować się do wyjazdu na wieś. Broń Boże nie planowałam piec… ale plany się zmieniły gdy stojąc na przystanku wpadły mi w oko czerwone od słońca truskaweczki, które sprzedawała znana z widzenia, sympatyczna babcia. Po chwili obok truskawek w koszyku wylądował jogurt naturalny i wszystko stało się jasne – będzie ciasto jogurtowe na wyjazd :D! Przygotowuje się je błyskawiczne – należy ubić białka jaj, a pozostałe składniki zamieszać łyżką. Z truskawkami, wiśniami, śliwkami, rabarbarem, malinami czy innymi ulubionymi owocami, zawsze smakuje wybornie. Z kruszonką czy bez, jest pyszne i co najlepsze można się nim cieszyć bez obaw o utratę linii :). Długo pozostaje świeże i dobrze się przenosi – stworzone na piknik. Polecam na nadchodzące letnie dni.
Składniki na duża blachę o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm:
- 4 jaja – oddzielnie żółtka od białek (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 300g mąki (u mnie mąka chlebowa – 720, stąd ciasto jest trochę ciemniejsze)
- 150g cukru
- 3 łyżeczki cukru migdałowego (opcjonalnie – można zastąpić waniliowym)
- 250g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (najlepiej greckiego)
- 50g roztopionego masła lub oleju (ja dałam olej kokosowy ale może być również rzepakowy czy słonecznikowy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Ok. 1 kg truskawek
- 2 czubate łyżki płatków migdałowych
- Cukier puder do posypania
- Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół) i przygotować blaszkę. Wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jeśli używamy masła, roztopić je w garnuszku i delikatnie ostudzić by podczas łączenia płynnych składników, żółtka się nie ścięły się pod wpływem gorącego masła.
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesianą dokładnie wymieszać z cukrem i cukrem migdałowym.
- Rozkłócone żółtka wymieszać z jogurtem, olejem lub roztopionym masłem. Powstałą masę wlać do mąki i zamieszać.
- Białka ubić na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie przełożyć je do miski z mąką i delikatnie połączyć do powstania jednolitej masy. Nie należy zbyt długo mieszać ponieważ ciasto będzie mniej puszyste.
- Masę wylać do przygotowanej foremki i równomiernie rozprowadzić. Warstwa będzie dość cienka, ale nie należy się tym przejmować – w piekarniku urośnie.
- Na wierzchu ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na połówki truskawki (rozcięciem do góry) i posypać płatkami migdałów. Moje ciasto nie urosło zbyt wysokie ponieważ dałam bardzo dużo truskawek – jeśli chcemy by było wyższe należy zredukować ich ilość.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut lub nieco dłużej jeśli po upływie tego czasu patyczek nie będzie suchy. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź